Concursul Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă

Magdalena Şerban

Mâine şi poimâine, cei mai buni salvatori minieri din România îşi vor da întâlnire la Petroşani. Aceştia vor concura în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă (ASMS), Institutul Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani şi CEH – Divizia Minieră.

Probe în subteran şi la suprafaţă…
„Prima zi a competiţiei, cea din 9 noiembrie, este dedicată activităţilor în care sunt incluse temele pentru secţiunea de salvare subterană. Au fost înscrise cinci echipe participante. Patru dintre acestea sunt de la Complexul Energetic Hunedoara – Mina Lonea, Mina Livezeni, Mina Vulcan, respectiv Mina Lupeni, iar cea de-a cincea echipă este cea a salvatorilor de la Societatea Naţională a Sării – Salina Praid. Mai apoi, a doua zi este rezervată secţiunii de salvare de suprafaţă. Opt echipe participante vor fi prezente la linia de start. Patru dintre ele sunt parte din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Işalniţa, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Turceni. Ceilalţi salvatori înscrişi sunt de la Metrorex Bucureşti, Falck Fire Services – OMV Petrobrazi Ploieşti, Fireproof Team Ploieşti – Petrotel Lukoil şi Arcelor Mittal Galaţi“, a precizat dr. ing. Artur Găman (foto mic), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedinte al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.
Făcând o retrospectivă a ultimelor trei ediţii (2013, 2014 şi 2016), la partea de subteran şi-au adjudecat prima poziţie reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (Mina Lonea), iar la cea de suprafaţă s-au clasat pe locul fruntaş competitorii de la Fireproof Team Ploieşti – Petrotel Lukoil. La fel ca în anii trecuţi, şi acum, participanţii vor avea de trecut mai multe probe, cu ajutorul cărora le va fi testată priceperea în cazul unor intervenţii reale. De altfel, unul dintre obiectivele de bază ale concursului este ca aceştia să dovedească faptul că pot să lucreze în echipă şi că sunt gata oricând să intervină în situaţii deosebite.

… şi o lansare de carte
Totodată, astăzi, de la ora 13, va avea loc o lansare de carte. Autorul, Marian Boboc, prezintă în premieră lucrarea destinată acestei activităţi – „Salvatori în acţiune. Documente şi relatări din istoricul activităţii de salvare“.
Evenimentul se va desfăşura în cadrul Pavilionului Riscuri – Salvare din cadrul Insemex Petroşani. Vor participa toţi membrii Adunării Generale a Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România. Cu această apariţie editorială, Marian Boboc umple încă o „căsuţă“ în ciclul său de volume-document „Vieţile Văii Jiului“ şi le oferă salvatorilor minieri un bun prilej de reflecţie asupra trecutului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
SANCŢIONAREA PENALĂ A PERSOANEI JURIDICE, IMPLICAŢII FISCALE

În conformitate cu prevederile Cap. I. - Dispoziţii generale, art. 135 „Condiţiile răspunderii penale a persoanei juridice“ alin. (1) din

Liberalii hunedoreni se bat pentru locurile din Liga Aleşilor Locali PNL

Liberalii hunedoreni savurează deocamdată victoria de la alegerile parţiale de la Deva, dar vineri vor trebui să se întâlnească şi...

Primăria Deva, obligată să-şi achite datoria către Termocentrala Mintia

Timp de trei ani, din bugetul Primăriei Deva va merge câte un milion de lei anual la Termocentrala Mintia. Banii

Închide