Comunicat de presă. Programe de interes naţional pentru persoanele vârstnice

14 iunie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Guvernul PSD-ALDE îşi continuă misiunea asumată de a asigura un parcurs constant către îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale şi reducerea decalajelor faţă de statele dezvoltate ale Uniunii Europene.

În acest sens, Guvernul finanţează două programe de interes naţional (PIN) destinate persoanelor vârstnice şi anume, „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” şi „Sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale din unele unităţi administrativ-teritoriale în care nu s-au înfiinţat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistenţă socială”.
Cele două programe de interes naţional vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, bugetul total alocat fiind de aproape 115 milioane de lei.
Primul program vizează creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice dependente singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea, prin menţinerea autonomiei acestora pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situaţiei de dependenţă şi a instituţionalizării. Concret, se vor asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice dependente şi vor fi înfiinţate noi unităţi de îngrijire la domiciliu, publice, în cadrul/în subordinea serviciilor publice de asistenţă socială (SPAS), în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea nu există.
Prin intermediul celui de-al doilea program, autorităţile administraţiei publice locale vor fi sprijinite să-şi îndeplinească atribuţiile privind organizarea, administrarea şi acordarea serviciilor sociale. Concret, serviciile publice de asistenţă socială din 1.000 de localităţi din mediul rural vor fi sprijinite să obţină certificatul de acreditare prin angajarea/contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenţilor sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni. În acest fel, cel puţin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunităţile în care se înfiinţează SPAS vor beneficia de serviciile de asistenţă socială. Prin acest program, 1.000 de comune vor beneficia de resurse umane specializate în asistenţă socială, pentru a elabora strategiile locale de dezvoltare a serviciilor sociale şi planurile anuale de acţiune privind serviciile sociale.
Asumându-ne misiunea de a asigura îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, suntem determinaţi să continuăm strategiile de creştere economică, îmbinate cu cele sociale. Numai un stat preocupat de situaţia fiecăruia dintre cetăţenii săi poate răspunde provocărilor viitoare.
Natalia – Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara, ministru pentru Românii de Pretutindeni

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Rezultate bune pentru judokanii deveni

La Mangalia s-au desfăşurat recent întrecerile etapei finale din cadrul Concursului naţional de judo pentru sportivi cu vârsta sub 11...

Barajul de promovare pentru Liga a III-a de fotbal. CS Hunedoara se luptă cu Voinţa Lupac

După un sezon excelent cu două trofee trecute în palmares, titlul de campioană a judeţului şi Cupa României-etapa judeţeană, cucerită...

Rezultate deosebite, obţinute de elevii Liceului „Sigismund Toduţă”

În perioada 3-6 iunie, a avut loc cea de a XII-a ediţie a Concursului Naţional „Diversitatea – o şansă în...

Închide