FlashPolitica si administratie

Pentru prima dată după Revoluţie, românii nu au avut ocazia să vadă o dezbatere democratică între cei doi candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat – preşedinţia României.
Ce părere au despre acest lucru ziarişti cu zeci de ani de experienţă în presă, scriitori, politologi sau oameni simpli, puteţi citi mai jos.

Ion Cristoiu:
„Dezbaterea lui Iohannis este o catastrofă, un moment de doliu al presei româneşti. De când şi până când candidatul este moderator? Nu există aşa ceva nicăieri în lume. Candidatul nu poate fi moderator, adică el nu poate spune «dau cuvântul lui X». E nevoie de un moderator deoarece se presupune că e o confruntare între el şi presă. În cazul de faţă el este şeful presei, că moderatorul este şeful confruntării. (…)
În cazul Vioricăi Dăncilă e un triumf al presei româneşti. Cei care au fost acolo au pus întrebări chiar încuietoare, chiar unele pentru care un alt candidat s-ar fi deranjat. Viorica Dăncilă s-a descurcat foarte bine.”

Cristian Tudor Popescu:
„Am văzut că e vorba de invitaţii nominale către alţi jurnalişti, către toţi jurnaliştii invitaţi şi că e un număr foarte restrâns, până în 10. Păi asta arăta ca o recepţie exclusivistă a preşedintelui Iohannis. Şi am spus: nu se poate aşa ceva, domnul preşedinte nu are dreptul să facă el selecţia jurnaliştilor.
Ce înseamnă? Sunt jurnaliştii care îi plac domnului preşedinte, puţini, care îi plac şi care sunt invitaţi acolo.”

Cătălin Tolontan:
„Trei fapte verificabile, după dezbaterea lui Klaus Iohannis:
Nici o cifră concretă avansată de preşedinte.
Nici un regret sau o îndoială din partea sa.
Nici un nume, o vorbă sau o întâmplare din viaţa unui cetăţean sau unei familii, aduse în faţa oamenilor de către preşedintele lor.”

Sorina Matei:
„Până când uşile ferecate nu sunt deschise tuturor celor din presă care au de pus întrebări libere, nu poate exista o discuţie liberă. Libertatea presei nu se face controlat, fake, surogat cu uşile închise şi pe selecţie şi cu dedicaţie.
Cine participă la mizeria aia în condiţiile impuse de un competitor, se descalifică, evident. Arată că nu are legătură nici cu presa, nici cu jurnalismul, nici cu meseria, nici cu principii fundamentale democratice ca libertatea presei. (…)
Liber este liber. Nu înseamnă niciodată restricţionare, interdicţie, oprire, limitare, control. Liber înseamnă independent. Asta înseamnă presă. În orice limbă a pământului. Altă semnificaţie n-are în civilizaţia în care trăim”.

Radu Banciu:
„Nu pricep cum unii jurnalişti pot să facă din Klaus Iohannis un reper al politicii. Prin ce te-a putut cuceri nenea ăsta, de exemplu? (…) Klaus Iohannis nu a reuşit să intre în amănunt niciodată, nu a dat nici un fel de cifre, n-a vorbit despre oameni, nu ne-a dat exemple, ca şi cum el n-ar trăi în această ţară. Sunt de acord şi cu Sabin Orcan că nu se poate numi dezbatere o discuţie cu jurnaliştii.
Doamna Dăncilă, de cealaltă parte a baricadei, a stat 145 de minute în picioare… exact ca femeia aia care se plânge mai puţin. Domnul Iohannis a stat pe scaun, nu în picioare, şi când s-a uitat la ceas i s-a părut târziu… Aici să notăm şi faptul că şeful statului, când a ieşit, n-a mai stat de vorbă cu jurnaliştii. O jurnalistă l-a întrebat: Dar noi nu merităm, noi, cei neinvitaţi, noi, cei din talpa ţării, nu merităm un răspuns? S-a urcat în maşină şi-a plecat. A rămas la fel de distant, la fel de laconic, la fel de neprietenos şi la fel de zero barat cum a fost şi până acum.”

Radu Dionisie:
„După Băsescu a venit un alt preşedinte, mai frumos, mai chiparos, profesor de fizică, leit Regele Carol, ce mai! Klaus Iohannis se crede atât de unic încât România i se pare o entitate absolut neglijabilă. Propriu-zis, şi-a petrecut primul mandat la Cotroceni luptând împotriva majorităţii cetăţenilor ţării, care în alegeri libere şi democratice au ales un Parlament care a generat un Guvern. A luptat împotriva dreptului cetăţeanului român de a vota şi de a fi reprezentat altfel decât şi-ar fi dorit el! Motiv pentru care a solicitat să aibă «Guvernul meu» sau, mai nou, «Guvernul Ludovic Întâi»! Un guvern propriu, la dispoziţia sa, neales de cetăţeni. Adică ilegitim.
Nefiind capabil să poarte un dialog, să asculte pe cineva sau să ofere nişte răspunsuri, nefiind capabil să accepte argumente, denotă faptul că este un laş. În sensul cel mai propriu al termenului. Cel mai uşor maschează această laşitate arătând cu degetul spre adversarul politic.”

Gabriel Popa, invitat la dezbaterea lui Iohannis:
„M-a dezgustat modul în care a refuzat românilor şi contracandidatei o dezbatere unu la unu. Înţeleg că nu avea nimic de câştigat, ci doar de pierdut, şi că i-a fost frică să nu şteargă Viorica Dăncilă pe jos cu el, însă mi se pare total neonorabil să-ţi ascunzi laşitatea în spatele unor insulte nemeritate de adversar; pasămite nu se poate coborî la nivelul Vioricăi Dăncilă.
Această lipsă de cavalerism, fair play, onoare şi decenţă au fost ultima picătură.”

Grigore Zanc, scriitor:
„Dăncilă a avut o prestaţie susţinută de argumente, Iohannis a avut un discurs plin de dispreţ la adresa naţiei.”

Alex Coita, politolog:
„S-a întâmplat ceva care pe mine mă şochează puţin. Am văzut un Klaus Iohannis foarte răzbunător, care nu pare să înţeleagă regulile democratice şi constituţionale. L-am auzit spunând că preşedintele ţării este şeful Executivului. Asta pe mine m-a îngrozit, pentru că să spui aşa ceva înseamnă că tu percepi această ţară ca pe o republică bananieră, în care preşedintele este practic liderul suprem. Prezidează şi peste Guvern, şi peste Parlament, ceea ce nu are cum să nu ne sperie.
Este prima dată când vedem un lider politic care pare că nu înţelege jocul democratic. (…) În acelaşi timp am observat cum doamna Dăncilă nu a mai fost pesedistă, ci social democrată, lucru bun pentru partid, pentru că avem nevoie de un PSD cu adevărat de stânga, apropiat de oameni.”

* * * * *
Cert este că dacă ar fi acceptat confruntarea faţă în faţă, Klaus Iohannis ar fi pierdut categoric în faţa Vioricăi Dăncilă. Acest lucru se vede din calitatea răspunsurilor oferite de ea, din amploarea lor şi, mai ales, din faptul că Viorica Dăncilă a ales să răspundă tuturor întrebărilor, chiar şi celor evident tendenţioase, răutăcioase sau chiar ostile, în timp ce Iohannis a avut o conversaţie complet controlată şi regizată, cu participanţi aleşi personal şi cu întrebări prestabilite.

Biroul de presă al Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

One thought on “Comunicat de presă al PSD Hunedoara: Ce spun jurnaliştii despre „dezbaterea” lui Klaus Iohannis

• mai psd!ati creat tot felul de inechitati sociale.exemplu:pensiile speciale.
    sa va fie rusine!