Comunicat de presă al deputatului PSD Natalia Intotero. Măsuri vizând reducerea costurilor de finanţare pentru programe guvernamentale garantate de stat

2 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Executivul a adoptat săptămâna trecută Hotărârea de Guvern care modifică legislaţia specifică programelor guvernamentale cu garanţia statului pentru clarificarea modalităţii de aplicare a prevederilor OUG nr.19/2019.

Practic, este un proiect de hotărâre prin care se înlocuieşte ROBOR cu noul indice IRCC şi pentru programele guvernamentale Prima Casă, Investeşte în tine şi Prima maşină. Este o măsură necesară care va duce la reducerea costurilor de finanţare a creditelor acordate prin programele guvernamentale – Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în tine – programe de succes pe care românii le-au accesat cu mult interes.
Astfel, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale, dar şi prin altele garantate de stat, se va utiliza indicele de referinţă care va înlocui ROBOR. Acest indicator de referinţă a fost introdus pentru a reduce costurile de finanţare a împrumuturilor luate de cetăţeni şi pentru a creşte transparenţa modului de calcul al dobânzilor.
Pentru programul Prima Casă se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare (IRCC) la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.
Pentru programul Prima Maşină – se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare (IRCC), la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 3% pe an.
Pentru programul Investeşte în tine – se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare (IRCC), la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 2% pe an.
Măsurile implementate vor duce la reducerea costurilor de finanţare şi pentru aceste programe guvernamentale aflate în derulare.
Natalia-Elena Intotero, deputat PSD Hunedoara

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 3.06.2019

Dănuţ Mocanu,  fost comandant la Poliţia Lupeni Pentru că a primit un termen de şase luni să-şi găsească un post...

Bulina albă, 3.06.2019

Cristina Tudoraşcu, profesor Şcoala Gimnazială „IG Duca“ Petroşani Pentru că i-a atras pe şcolari într-un proiect ecologic, urmărind ca elevii...

Gura lumii, 3.06.2019

Sătui să-i ţină în braţe şi să le suporte nesimţirea, mai mulţi locatari din regiunea cu lămpaşe au găsit o...

Închide