Comunicat de presă al deputatului PSD Natalia-Elena Intotero: Plan de măsuri concrete pentru Valea Jiului

4 octombrie 2018 | 4 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Guvernul României a aprobat în şedinţa de ieri, 4 octombrie 2018, Memorandumul cu tema Aprobarea planului de măsuri pentru implementarea Iniţiativei privind regiunile carbonifere în tranziţie pentru Valea Jiului.
Pentru a susţine diversificarea economică şi tranziţia tehnologică a regiunilor carbonifere, Comisia Europeană a lansat la finalul anului 2017 „Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie” care facilitează dezvoltarea de proiecte şi strategii pe termen lung în regiunile carbonifere. Platforma este concepută pentru a stimula tranziţia către energia curată, acordând mai multă atenţie echităţii sociale, transformărilor structurale, noilor competenţe şi finanţării pentru economia reală.
România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 şi, în acest fel, Valea Jiului va fi prima zonă din ţară care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.
Pentru a asigura un cadru coerent şi eficient de implementare a acestei iniţiative în Valea Jiului, Guvernul României a adoptat un plan de 12 acţiuni pentru stabilirea unor măsuri şi termene asumate la nivelul autorităţilor publice centrale.
Între acţiunile care fac parte din planul de măsuri se numără realizarea de parteneriate cu state membre cu experienţă în implementarea acestei iniţiative, realizarea unei analize a situaţiei din Valea Jiului pentru identificarea de măsuri pe termen scurt care pot fi luate pentru îmbunătăţirea situaţiei economice, constituirea unui grup de lucru interministerial pentru analiza propunerilor de revigorare a zonei, identificarea de proiecte concrete dedicate Văii Jiului şi constituirea unui Comitet Director pentru adoptarea deciziilor.
De asemenea, în această lună va fi solicitat sprijin din partea Comisiei Europene prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale (SRSP) pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare socio-economică a Văii Jiului. Rezultatele Strategiei vor fi utilizate pentru definirea intervenţiilor dedicate Văii Jiului în perioada 2021-2027.
Le mulţumesc colegilor din Guvernul României care au înţeles şi au sprijinit demersul nostru, acordând atenţia cuvenită judeţului Hunedoara şi, în mod special, Văii Jiului.
Natalia-Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Valea Jiului spune:

  Vrem fapte pe termen scurt ca valea jiului a votat 28 ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … dar ne rupem masinile pe DN 7A (Cheile Jietului) pentru a ajunge la Voineasa sau pe Transalpina , drumul spre Herculane , Gara Petrosani , Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , Termoficarea in valea jiului , investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan , acoperirea blocurilor din valea jiului ca le ploua in apartamente , …

 2. Neutru spune:

  Ref. Valea Jiului *****************
  Stimabile, se pare ca esti partizanul stilului “de pomana” ; le vrei pe toate si…dintr-odata ! Cat priveste “acoperirea blocurilor din valea jiului…” este imposibil ! Blocurile sunt acum proprietate privata asa ca proprietarilor le revine datoria sa le intretina. La pretul la care s-au cumparat e cazul sa fim mai retinuti cu pretentiile. Pe de alta parte revigorarea Vaii Jiului va fi posibila cand se vor materializa masurile preconizate de guvern si apoi si prin stimularea investitiilor straine, dar dupa “ispravile” lui M.Cozma&Co atractivitatea Vaii Jiului a scazut drastic ! Sa speram ca “unii (potentialii investitori) au mai uitat iar altii sa vada mai clar realitatea” !

 3. iovu spune:

  Pentru Neutru :Daca tu zici ca cei 28 de ani inseamna dintr-odata ! Dar mai ales asta e tare de tot, expertiza nu gluma :” Pe de alta parte revigorarea Vaii Jiului va fi posibila cand se vor materializa masurile preconizate de guvern si apoi si prin stimularea investitiilor straine”. Maestre,dementiala logica, deci ne va fi bine cand… ne va fi bine, crezi ca mai trebuie sa treaca inca 28 de ani ?

 4. Neutru spune:

  Ref. D-l Iovu ******************
  Ei nu, ca e “buna” ! In mod LOGIC, revigorarea se va putea produce si, mai ales, constata numai dupa realizarea masurilor propuse sau planificate ! Dar d-ta doresti sa constati asa ceva inainte de realizarea masurilor, deci un stil de “dati-ne de toate si mai ales posibilitati de distractie si relaxare inainte ca viata economica sa-si revina la normal ! ” Nu a fost destula relaxare pana acum ?
  Iarta-ma dar asta e o optica de pomanagiu si nimeni nu crede ca asa ceva este bine si, mai ales, posibil ! Daca pana acum nu s-a facut nimic constructiv in Valea Jiului (dimpotriva ! vezi haidamacii care au aruncat asupra Vaii un blam de durata datorita mineriadelor nefaste), nu ai dreptul moral sa pretinzi sa se faca “intr-o zi sau o luna” ce nu s-a facut in 28 de ani…
  Nu trebuie omis principiul sanatos in orice societate : intai munca si abia apoi distractia !
  Si-apoi … te arunci acum asupra celor care se apleaca acum asupra problemelor Vaii si le vrei pe toate de azi pe maine, inainte ca viata economica sa-si revina “cat de cat” ! Dar in anii de pana acum de ce nu ai “ciripit” nimic la timpul potrivit la adresa celor care nu au facut nimic constructiv timp de 28 de ani ?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sancţiuni date de AJF Hunedoara

Comisia de Disciplină din cadrul AJF Hunedoara a analizat o serie de abateri de la regulamentul competiţiilor de fotbal şi...

Primele meciuri din Interliga naţională pentru copii

Asociaţia Judeţeană de Fotbal a programat primele etape din cadrul competiţiei cu finalizare naţională- Interliga naţională pentru copii.

A început concursul judeţean „Citeşti şi câştigi“

A început concursul judeţean de cultură generală pentru liceeni „Citeşti şi câştigi!”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. În...

Închide