Comuna Sarmizegetusa se dezvoltă frumos

14 iunie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Localitatea multiseculară Sarmizegetusa, comună încărcată de istorie şi tradiţie, se îndreaptă încet şi sigur pe calea dezvoltării edilitare şi social-culturale. Fără îndoială, că un principal merit în realizările din ultimii ani în domeniile amintite, îl are edilul şef al comunei, Mihai Cornel Todoni (foto), care a înţeles că soluţia de materializare a proiectelor vizând dezvoltarea satelor comunei este accesarea fondurilor europene.

Şase milioane de euro, pentru un proiect complex

Aşa se face că, având la bază Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ţara Haţegului”, comuna Sarmizegetusa, în colaborare cu comuna Toteşti, a finalizat un proiect finanţat prin FEADR, pe Măsura 322, cu valoare eligibilă de 6.000.000 euro, proiect care a fost aprobat pentru finanţare. Luna aceasta va avea loc şi licitaţia pentru execuţie. Proiectul prevede introducerea reţelelor de apă şi canalizare în cele două localităţi (Toteşti şi Sarmizegetusa), precum şi construirea unei creşe comune. Mai cuprinde înfiinţarea unui centru de îngrijire pentru copii, dar şi a unei instituţii specializate în conservarea tradiţiilor populare specifice zonei. „Pentru că ar fi un mare păcat să pierdem ceea ce strămoşii au consolidat şi să nu ducem mai departe tradiţia. Mai ales că, istoria o simţim pretutindeni, aici”, ne-a declarat Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa. Edilul şef mai aminteşte şi de succesul proiectului realizat prin infrastructura de mediu, în valoare de 2.500.000 euro, ce vizează alimentarea cu apă şi canalizarea menajeră în localităţile Păucineşti şi Zeicani, proiect finanţat prin HG 1516 / 02.12.2009.

Lucrări de reabilitare, finalizate

Mulţumit că sub mandatul său de până acum, au fost finalizate toate lucrările de reabilitare la unităţile de învăţământ şi la lăcaşele de cult de rit ortodox din comună, Mihai Cornel Todoni răsuflă uşurat, ştiind că munca sa nu a fost zadarnică. În prezent, pe raza comunei Sarmizegetusa îşi desfăşoară activitatea cinci cămine culturale, un muzeu şi o bibliotecă publică. Pentru ocrotirea populaţiei, există o circumscripţie medico-sanitară umană şi una veterinară, iar toate satele sunt electrificate. Cât despre căminele culturale, trei ani s-a luptat primarul Todoni ca să obţină fondurile necesare pentru construirea unui cămin cultural modern în centrul de comună. În cele din urmă, proiectul realizat de administraţia locală a obţinut, de la Ministerul Culturii, o finanţare de 650.000 lei, bani folosiţi atât pentru realizarea clădirii, cât şi pentru dotarea acesteia.

Astfel, proiectele de investiţii demarate de primul om al comunei Sarmizegetusa sunt în folosul tuturor concetăţenilor săi, care vor simţi în câteva luni binefacerile acestor investiţii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Seceraţi de caniculă

Doar două zile de cod galben au fost suficient pentru ca zeci de hunedoreni să ajungă la Urgenţă. În această...

13 iunie şi tot ce a urmat

Puţin după ora 12.00, sâmbătă. Conduceam, când brusc, aparatul de radio a început să difuzeze un fragment din „Imnul golanilor”,...

Devenii au cerut liberalilor sã voteze pentru motiune

Chiar dacă PNL a anunţat că va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, parlamentarii liberali din judeţul Hunedoara au...

Închide