EvenimentFlash

Seceraţi de caniculă

Livia Botici

Doar două zile de cod galben au fost suficient pentru ca zeci de hunedoreni să ajungă la Urgenţă. În această perioadă, nouă persoane au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în stare de leşin şi alte câteva zeci s-au prezentat cu boli adiacente căldurii, respectiv creşteri de tensiune arterială, gastroenterocolite sau crize de spasmofilie.

„Am picat pe stradă”
Ieri dimineaţă, în jurul orei 11, atunci când temperatura, în Deva, era de 29 de grade, la camera de gardă a Spitalului Judeţean din Deva, la interval de câteva minute, au sosit două ambulanţe, care transportau două femei, care leşinaseră în stradă. „Vroiam să merg până la piaţă, să fac cumpărăturile şi am venit pe jos de pe Strada Minerului, pentru că în microbuz este prea înăbuşeală. Când am ajuns aproape de Lido, mi s-a făcut rău, s-a înnegrit totul, nu mai puteam să văd nimic, am ameţit şi am picat”, povesteşte Ioana Lascu, o femeie din Deva. Pe parcursul a două zile, în care temperaturile au atins 36 de grade Celsius, medicii hunedoreni s-au confruntat cu nouă cazuri, în care persoanele au ajuns la spital în stare de leşin, sau chiar leşinate, din cauza caniculei. 

„Să stea în casă”
De asemenea, potrivit şefului Secţiei de primire urgenţe, de la spitalul din Deva, odată cu căldura, există o creştere cu peste 10 la sută a cazurilor în care pacienţii se prezintă cu creşteri de tensiune arterială, crize de spasmofilie, sau gastroenterocolite. „Microbii sunt mult mai mulţi acum, pe căldură, şi tocmai de aceea, oamenii trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă, să spele fructele şi legumele şi să păstreze alimentele corespunzător, în medii curate şi igienice. De asemenea, ei trebuie să înţeleagă că a venit vara, iar temperaturile acestea insuportabile sunt foarte periculoase pentru sănătate. Dacă au nevoie neapărat să iasă afară din casă în intervalul orar 11-16, ei trebuie să poarte ori pălărie, ori umbrelă, să aibă întotdeauna o sticlă cu apă, iar dacă şi aşa li se face rău, să intre într-o farmacie sau într-un magazin, care mereu au aer condiţionat, până ce îşi revin”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, dr. Tănase Popa, şeful Secţiei pentru primire urgenţe din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura