Comuna Lunca Cernii de Jos va beneficia de cadastrare gratuită

21 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

În timp ce primarii comunelor mari se plâng că topografii autorizaţi fug de preţurile pe care le pot oferi, în baza contractului de finanţare parafat cu OCPI pentru realizarea lucrărilor de cadastrare gratuită şi a grilei de tarifare, la Lunca Cernii de Jos se trece la treabă.

„Am încercat să demarăm procedura anul trecut, dar din pricină că am întârziat cu trei zile peste termenul-limită, am fost înştiinţaţi că nu mai putem primi finanţarea la vremea respectivă. S-au făcut ceva măsurători pe atunci, deci putem spune că acum suntem cu nişte paşi înainte. Am găsit o societate de topografie din Oltenia care s-a arătat interesată să execute lucrările. Am semnat contractul de finanţare cu OCPI pentru suma de 155.000 de lei, iar situându-ne în zona a patra, s-a stabilit un tarif de circa 112 lei de parcelă. Lucrările se fac etapizat, pe bază de sectoare. Comuna noastră are 15.000 de hectare în total. La noi nu a fost zonă cooperativizată, iar localnicii care au proprietăţi intabulate sunt destul de puţini, adică undeva la 20-30, aducându-şi actele la zi în urma procesului de uzucapiune. De unde bani să-şi facă toată lumea, din moment ce costă orice documentaţie până să ajungă să devină oficială. Noi nu am avut probleme cu limitele teritoriale, iar obiectivele principale precum drumuri, şcoli, păşuni sau cămine culturale le-am intabulat, mai rămânându-ne jumătate de cuprins. Şi pădurile le avem intabulate”, a arătat Liviţuc Lupulescu (foto), primarul comunei Lunca Cernii de Jos.
Mai trebuie specificat că Guvernul a aprobat noi reglementări pentru accelerarea procesului de cadastrare gratuită a terenurilor, prevăzând înjumătăţirea termenelor pentru soluţionarea contestaţiilor, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor şi posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moştenitor emise înainte de anul 2011. Totodată, firmele şi persoanele fizice autorizate care execută lucrări de cadastru general vor fi plătite pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan, dar şi pentru cele care au deja carte funciară.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Invitaţie la Zilele Comunei Hărău

Administraţia publică din Hărău se pregăteşte pentru o nouă ediţie a evenimentului de suflet al localnicilor, Zilele Comunei.

Negocierile pentru închirierea restaurantului Complexului Aqualand, pe ultima sută de metri

Cei care vor să închirieze restaurantul din cadrul Complexului Aqualand Deva, pentru a-şi dezvolta o afacere aici, mai au posibilitatea...

Noi premii obţinute de elevi pianişti la concursuri muzicale

Elevii Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” din Deva au participat recent la două concursuri de interpretare instrumentală, cu participare internaţională,...

Închide