Comuna Lelese, fără ajutor de stat pentru fondul forestier

16 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Supărare mare printre mulţi primari hunedoreni. Din păcate, nu toţi au putut depune cereri de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat – Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor, rulată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). La Lelese, informaţia a ajuns greu şi târziu.

“Nu am putut depune nimic, deoarece nu am ştiut. Am aflat abia după termenul final. Neştiind primarii, automat nu au fost înştiinţaţi nici cetăţenii. Pentru cele o mie de hectare de fond forestier cât avem în proprietatea comunală, pe lângă păşunea împădurită ce nu e considerată eligibilă, am fi primit nişte bani. Nu înţeleg de ce nu s-a făcut o bună informare. Nu sărăcea bugetul statului. Nu am avut efectiv nici un fel de avertizor. Pădurea este dată în pază şi administrare către Ocolul Silvic Ţinutul Pădurenilor, care este privat“, a precizat Ciprian Achim (foto), primarul comunei Lelese.
De amintit că sprijinul anual acordat în cadrul acestei scheme constituie o sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de cinci ani. Au fost compensate două tipuri de angajamente, încadrate în două pachete: Pachetul 1 – asigurarea de zone de linişte, respectiv Pachetul 2 – utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, aplicabil doar în combinaţie cu primul. Suprafaţa minimă a fost stabilită la 100 de hectare. Proprietarii de terenuri forestiere care deţin suprafeţe mai mici şi/sau care nu au îndeplinit condiţiile de accesare s-au putut asocia pentru a aplica în cadrul schemei de ajutor de stat.
„Ar mai fi o problemă ce este semnalată la infinit, dar se pare că degeaba. Din cauza nerespectării tonajului maxim, impus de lege, firmele care transportă lemnul extras din zonă ne strică drumurile. Nu avem nici şef de post, aşa că monitorizarea e zero. Situaţia e scăpată din mână. Eu aşa cred. E valabil pentru multe localităţi din judeţ şi din ţară “, a mai arătat primarul din Lelese.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Angajaţii lunii iunie la Apa Serv Valea Jiului

Proiectul de fidelizare al angajaţilor, derulat de către Apa Serv Valea Jiului, i-a premiat pe laureaţii ediţiei din luna iunie...

Sărbătoarea Taragotului la Vaţa de Jos

În weekend, la Vaţa de Jos se vor reuni taragotişti consacraţi, pentru a oferi publicului un spectacol al instrumentiştilor care...

Doi şoferi răniţi din cauza neatenţiei la volan

Unul dintre accidentele provocate de neatenţia la volan a avut loc pe DN 66 în afara localităţii Petros. O şoferiţă...

Închide