Complexul Keops din Petroșani, devastat de un puternic incendiu

20160916_040214_resizeMaximilian Gânju

O parte însemnată din complexul Keops din Petroşani a fost mistuită în urma unui incendiu izbucnit în noaptea de joi spre vineri. Pompierii militari din Petroşani au avut o misiune extrem de grea, dat fiind faptul că imobilul era în întregime din lemn.
Pompierii militari au intervenit cu şapte autospeciale şi 50 de oameni, reuşind să limiteze incendiul la o suprafaţă de 400 de metri pătraţi din cei peste 1.000 pe cât este desfăşurat complexul. Efortul militarilor a salvat un restaurant, o autoservire, un club de noapte, un cazino, dar şi construcţiile de la ştrandul complexului.

Alarma a fost dată la ora 3 noaptea
Alarma a fost transmisă către Detaşamentul de Pompieri Petroşani în jurul orei 3 dimineaţa de către angajatul unei firme de pază care a trecut să verifice un supermarket din apropiere, în ciuda faptului că şi complexul are angajaţi care ar fi trebuit să-l supravegheze în permanenţă.
20160916_034930_resizeLa momentul sesizării flăcările deja înghiţiseră „Corabia Piraţilor“, o construcţie de zeci de metri, în întregime din lemn, care era amenajată cu locuri de joacă pentru copii. Pe partea opusă acesteia erau mai multe magazine, farmacii şi alte spaţii comerciale la care focul s-a extins cu repeziciune şi ameninţa să ajungă în tot complexul cu formă circulară. Mobilizarea pompierilor din Petroşani a făcut ca trei sferturi din Keops să fie salvat, militarii luptând din răsputeri cu focul. Nu mai puţin de şapte autospeciale de intervenţie au fost mobilizate la intervenţie. Pompierii petroşăneni au adus şi o motopompă de mare putere pentru a putea profita de faptul că în mijlocul complexului se află un lac şi o pot folosi cu succes.
Totodată, pentru a avea o rezervă de forţe, în caz de nevoie, conducerea Detaşamentului Petroşani a cerut sprijin şi echipelor voluntare din Petrila. Pompierii au reuşit să oprească propagarea incendiului în circa o oră, iar alte câteva au muncit până la stingerea în totalitate

03-incendiu-keopsClubul nu avea asigurare împotriva incendiului
Paguba suferită în urma incendiului de la complexul Keops este în curs de evaluare şi din primele estimări, doar la construcţiile devastate de foc pierderile se ridică la câteva sute de mii de lei. Complexul a fost sancţionat de mai multe ori de către inspectorii ISU Hunedoara pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. Varianta unei acţiuni intenţionate aşa cum s-a speculat este exclusă.
„Corabia Piraţilor“, distrusă în totalitate de flăcări, nu era asigurată iar în ceea ce priveşte restul spaţiilor închiriate unor firme sau exploatate de complex, cei mai mulţi dintre păgubiţi aveau asigurare pe mărfuri. Tot în construcţia mistuită de foc se aflau şi birourile proprietarului complexului, dar şi un seif de valori care a rezistat foculului în ciuda faptului că a fost expus unor temperaturi de sute sau poate mii de grade Celsius. Suma considerabilă de bani aflată în interior a rămas neatinsă şi a putut fi recuperată de proprietarul complexului. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu seifurile celorlalte magazine, acestea topindu-se pur şi simplu din cauza temperaturilor ridicate. Cauza probabilă a producerii incendiului este în curs de stabilire, însă indiciile descoperite de anchetatori duc spre posibilitatea unui scurt circuit electric pornit de la construcţia din lemn.
Pe de altă parte, clubul nu deţine autorizaţie de securitate din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara şi a fost verificat de mai multe ori în acest an. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, Inspectorii ISU Hunedoara au descoperit în acel club mai multe probleme legate de lipsa stingătoarelor de incendiu sau de executarea unor instalaţii electrice fără să fie respectate cerinţele legale. În total a fost amendat de nouă ori şi a primit 11 avertismente, valoarea totală a amenzilor fiind de 89.000 de lei. Localul avea aviz de securitate la incendiu, acordat la începutul construcţiei, şi se afla în procedură de a obţine autorizaţia.

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.