Complexul Energetic Hunedoara scapă de datorii!

4 iulie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Adriana Năstase

Guvernul vrea să şteargă datorii de sute de milioane de lei făcute de companiile din domeniul energetic. Astfel, ieri a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Totodată, ordonanţa de urgenţă aprobată ieri de executiv le oferă, în premieră, companiilor din sistemul energetic naţional posibilitatea să dea în plată activele profitabile.
Una dintre societăţile care va beneficia de clemenţă este Complexul Energetic Hunedoara, care la sfârşitul anului trecut avea datorii la bugetul de stat de circa 268 milioane de lei. Proiectul nu va fi publicat în Monitorul Oficial până când nu va fi obţinut şi avizul Comitetului Economic şi Social.
În prezent, ANAF poate pune poprire pe toate conturile companiilor energetice care au datorii. Pentru a salva părţile care funcţionează, Guvernul a dat OUG prin care se face un fel de dare în plată: companiile pot să dea statului acţiunile la activele profitabile. Consilierul şefului Guvernului, Florin Radu Ciocănelea, a spus, ieri, că prin ordonanţa de urgenţă aprobată „se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente (…) şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită“.
„Actul aprobat astăzi (n.r. ieri) de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea“, a afirmat Ciocănelea.
Fiind întrebat dacă sub incidenţa prevederilor actului normativ vor intra entităţi energetice precum Complexul Energetic Hunedoara sau ELCEN, oficialul guvernamental a spus: „Da, sunt nişte active importante aici pe care nu vrem să le pierdem din vedere şi pe care vrem să le vedem funcţionând şi să contribuie în continuare la siguranţa sistemului energetic naţional“. Ciocănelea a precizat că nu poate menţiona un total al datoriilor la zi, având în vedere că sunt mai multe tipuri de datorii, iar gestionarea lor ţine de Ministerul de Finanţe şi de ANAF. „Provin şi din datorii şi din penalităţi şi din împrumuturi luate, (…) discutăm de câteva miliarde, în orice caz“, a completat el.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Mineri spune:

    Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Zi importantă pentru românii din diaspora

Astăzi, în plenul Parlamentului, am votat noul Cod Electoral, un produs legislativ care nu este perfect, dar este în mod...

Locuitorilor din comuna Buceş li se ia pământul de sub picioare

Conducerea comunei Buceş a primit 23 de sesizări scrise din partea cetăţenilor care acuză Ocolul Silvic Brad că la întocmirea...

Patru oameni au scăpat nevătămați, după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un fulger

Patru oameni, care se aflau într-o maşină ce urca spre staţiunea Parâng, au scăpat cu viaţă după ce autovehiculul a...

Închide