Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată la CEH

12 martie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române producătorului de energie „Complexul Energetic Hunedoara’’ sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane de euro (167 de milioane de lei) producătorului de energie „Complexul Energetic Hunedoara’’, care se afla într-o situaţie de dificultate financiară încă din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni. În plus, printr-o decizie separată, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa şase milioane de euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil.
Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiţii specifice şi solicită, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, faptul că respectiva întreprindere contribuie la costurile aferente restructurării sale şi că orice eventuale denaturări ale concurenţei sunt limitate. În acest stadiu, Comisia nu este convinsă că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat.
În primul rând, apreciază Comisia Europeană, CE Hunedoara a intrat în procedura de insolvenţă în 2016 (suspendată în prezent), cu datorii de peste 500 de milioane de euro faţă de diferite instituţii de stat. În această sumă intră o parte din împrumutul pentru salvare acordat de România întreprinderii CE Hunedoara în 2015, un împrumut menit să finanţeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum şi împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane de euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara începând cu 2015 pentru a menţine întreprinderea pe linia de plutire. În al doilea rând, susţine CE, planul de restructurare nu prevede o contribuţie perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare şi nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenţei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.
Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă preocupările sale iniţiale se confirmă. În acelaşi timp, CE va continua să colaboreze îndeaproape cu autorităţile române pentru a găsi o soluţie viabilă pentru activele CE Hunedoara prin care să se asigure că această întreprindere continuă să furnizeze energie electrică, să diminueze costurile suportate de consumatori şi să limiteze sarcina suportată de contribuabilii români. Deschiderea unei investigaţii oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia.
În conformitate cu Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiară pot beneficia de ajutoare de stat dacă îndeplinesc anumite condiţii. Se poate acorda un ajutor pentru o perioadă de şase luni („ajutor pentru salvare’’). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat; în caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor de restructurare’’). Planul trebuie să asigure faptul că întreprinderea îşi restabileşte viabilitatea fără nici un alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare. (Mihaela Dicu, Agerpres)

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ciprian spune:

    Daca sar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan atunci ar deveni rentabila huila din valea jiului si daca sar schimba tevile de Termoficare in valea jiului de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor atunci ar fi rentabila termoficarea in valea jiului si Complexul Energetic Hunedoara .

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Se caută expert pentru evaluarea matriţei antice de la Sarmizegetusa Regia

Procesul în care arădeanca Andreea Ciuciu cere despăgubiri statului român pentru descoperirea matriţei antice de la Sarmizegetusa Regia s-a amânat...

Bulina neagră, 13..03.2018

Alin Armeanu Constantin, 33 de ani, din Petroşani Pentru că a fost condamnat la 14 ani şi opt luni de...

Bulina albă, 13..03.2018

Grigorie Burjan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara Pentru că, descoperind cu ajutorul ziarului nostru, masiva poluare a Pârâului...

Închide