FlashPolitica si administratie

Comisarii de mediu, puși la zid după ce s-a aflat că vor să închidă combinatul siderurgic de la Hunedoara

Tupeul celor de la Garda de Mediu Hunedoara a ajuns la maximum! Vor să falimenteze municipiul Hunedoara

 

Sorina Popa

Așa cum am anunţat în numărul de miercuri al ziarului nostru, revenim asupra subiectului privind măsura închiderii combinatului si­de­rurgic de la Hunedoara de către cei de la Garda de Mediu.
Am solicitat puncte de vedere de la președintele Consiliului Județean, Laurențiu Nistor, de la primarului muni­ci­piului Hunedoara, Dan Bobouțanu și de la şefa Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

„Nu se poate prin forță”
„Închiderea unui agent economic nu se poate face prin forță! Este nevoie, înainte de asta de analizele noxelor care sunt eliminate în atmosferă, în cazul combinatului. Cel mai simplu este să închizi ceva, mai ales dacă nu se asumă această măsură. Eu sunt convins că Garda de Mediu Hunedoara, comisarii de acolo, își vor revizui atitudinea și se vor gândi, din nou, la această măsură. Suntem în slujba cetățenilor, nu este normal ca aceia care lucrează în insti­tuții ale statului să se comporte astfel, cum fac cei de la Garda de Mediu Hunedoara, să impună închiderea unui combinat doar pe baza unor fotografii. Este aberant și dovedește o lipsă de profesionalism și, mai mult, arată că nu lucrează nicidecum pentru comunitate. Mii de locuri de muncă ar fi distruse”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Municipiul riscă să intre în faliment
„Nu există nici o notificare adresată Primăriei Hunedoara, din partea Gărzii de Mediu Hunedoara, prin care să ni se spună despre o asemenea intenție. Arcelor Mittal este una dintre cele mai importante societăți comerciale din municipiul nostru, continuatoarea de drept a combinatului siderurgic în­ființat în 1884. Aici lucrează sute de persoane. Societatea este un im­portant contri­buabil la bugetul local al municipiului, buget care finanțează funcționarea și dezvoltarea orașului. Ceea ce vrea să facă Garda de Mediu este o măsură de forță, luată de o instituție a statului. Iar măsura ar pro­voca municipiului un dez­echilibru finan­ciar important. Mii de per­soane și-ar pier­de locul de mun­că, pentru că sunt și firme care lucrează cu combinatul. Nu cred că cineva își per­mite ca, în actualul context, pandemie-război, să falimenteze un municipiu. Instituțiile statului au datoria să lucreze pentru oameni. Suntem de acord cu respectarea condițiilor de mediu, dar Arcelor Mittal Hunedoara a demons­trat, cu rapoarte de specialitate, că res­pec­tă legea”, a declarat Dan Bobouțanu, edilul șef al municipiului Hunedoara.

Nu știu legea, dar impun sancțiuni
„Solicitarea Gărzii Naționale de Mediu (GNM)-Comisariatului Ju­de­țean Hunedoara din 18 iunie 2018, de sus­pendare a Auto­ri­zației Integrate de Mediu (AIM), a fost respinsă de APM Hunedoara la 26 octombrie 2018, deoa­re­ce GNM-HD a re­fu­zat să întoc­meas­că rapoarte de con­trol în timpul func­ționării oțe­lă­riei. Apoi, so­li­citarea GNM-Hunedoara din 10 martie 2020, tot de suspendare a AIM, a fost res­pinsă de APM HD la 28 septembrie 2020, deoarece Arcellor Mittal a de­mons­trat cu certificate de etalonare și rapoarte întocmite de laboratoare acreditate independente, că acuzațiile GNM HD nu se confirmă. În 24 mai 2021, din nou, Garda de Mediu Hunedoara cere sus­pendarea AIM pentru Arcellor Mittal Hunedoara. APM Hunedoara a amânat decizia de suspendare pe pe­rioada pandemiei, dar până la 9 iunie 2022 trebuie luată o decizie. Consta­tările GNM-HD se bazează doar pe fotografii exterioare, realizate la date di­fe­rite, pe parcursul lunii mai 2021. Legis­lația specifică prevede ca ins­pecțiile GNM să se finalizeze cu rapoar­te de control și măsuri verificabile dis­puse cu ocazia fiecărui control, ceea ce în acest caz nu există. Solicitarea de suspendare a AIM trebuie să fie ultima sancțiune aplicată unui operator, în vederea conformării, dar pentru GNM Hunedoara, este pri­ma. Iar fotografiile cu eventuale feno­me­ne de poluare, pot fi folosite în an­chete jurnalistice, nu în pro­ceduri de sus­pendare/anulare auto­rizații, care atrag implicit și înceta­rea activității și închiderea obiec­ti­vu­lui. În iunie 2021, IPJ Hunedoara ne-a anunțat de exis­tența do­sarului 1454/P/2018”, A declarat Georgeta Barabaş, directorul executiv al APM Hunedoara.

3 comentarii la „Comisarii de mediu, puși la zid după ce s-a aflat că vor să închidă combinatul siderurgic de la Hunedoara

  • Asa-i ca legea nu se aplica la fel tuturor?
    Ce zici dom primar?

  • Mital nu a respectat obligațiile de mediu scadente în 2014.Ca urmare agenția de mediu le-a dat alta autorizație cu aceleași masuri nerealizate cu alte termene.
    Oare la o firma românească ar fi procedat la fel?
    Dacă se vrea se poate verifica!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura