Comunitate

Comerţ la drumul mare, de la ciuperci, până la miere de albine

Maximilian Gânju  

Fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale ori miere de albine, toate sunt de vânzare pe DN 7 A, pe drumul dintre Petroşani şi Voineasa.

Încă din Cheile Jieţului se întind tarabele negustorilor, care aşteaptă ca muşteriii să le cumpere marfa. De la fructe de pădure, ciuperci, brânză de vaci ori de oaie şi până la elixirul pentru sănătate – mierea de albine, totul este de vânzare cu preţ pe măsură, pentru că marfa este „naturală”, susţin negustorii. Cumpărători sunt mai ales din rândul turiştilor, care se aventurează prin sălbăticia ce străjuieşte drumul până la Voineasa, deşi încă de când încep vânzătorii să-şi facă „reclamă”, realizezi că marfa nu e chiar aşa de „naturală”, după cum susţin. Dacă la fructele de pădure şi ciuperci, este limpede că sunt culese din sălbăticie, în privinţa produselor lactate şi a mierii, lucrurile stau puţin altfel.
„Este miere de salcâm foarte curată. Aici s-a făcut unde nu este poluare. Vedeţi stupii, nu e cu zahăr sau alte porcării”, susţine un negustor. Mai mult ca sigur că mierea provine de la stupii negustorului, pe care-i arată ca să dea încredere muşteriului, numai că la fel de sigur a fost colectată în altă parte, pentru că în Chei, pădurile sunt în general de foioase şi prea puţin de salcâm. Cam la fel este şi cu brânza vândută la marginea drumului către Voineasa. Deşi tarabagii, jură că o au de la cirezile care pasc liniştite iarba grasă de munte, cei mai mulţi vin cu ea din satele vâlcene. Cert este că toate produsele au gust „de casă” şi chiar dacă nu sunt tocmai cum susţin vânzătorii, muşteriii sunt mulţumiţi iar afacerea merge.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura