Combaterea dezinformării, esenţială pentru democraţie şi protejarea vieţii cetăţenilor

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European salută planurile Comisiei Europene de a intensifica eforturile de combatere a dezinformării, în special în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, a informat hunedoreanul Iuliu Winkler (foto), deputat european din partea UDMR şi membru în grupul PPE.

„Există o legătură istorică între succesul populismului şi incertitudinea economică. Aceasta este lecţia istorică pe care Europa a putut-o învăţa în anii ‘30 ai secolului trecut. Adâncirea inegalităţii şi dezvoltarea economică asimetrică nu fac decât să agraveze situaţia. Trebuie să fim atenţi pentru că populismul şi demagogia pot ieşi învingătoare. UE se mobilizează în vederea mai bunei informări a cetăţenilor şi a pornit pe drumul creării rezilienţei sociale împotriva dezinformării. Trebuie însă să fim conştienţi de faptul că nu am făcut decât primii paşi pe un drum foarte lung. Schimbarea modului de reacţie a unei societăţi în faţa dezinformării durează o generaţie, iar calitatea sistemului de educaţie este esenţială în această luptă. Trebuie să ne asigurăm de faptul că tinerii îşi vor forma, în continuare, gândirea critică şi că vor avea un grad ridicat de înţelegere şi deschidere spre colaborarea de care au nevoie, pentru a putea să se descurce în hăţişul dezinformării, manipulării şi al influenţelor contradictorii la care sunt supuşi”, a explicat Winkler.
Grupul PPE consideră că trebuie să fie o prioritate a UE contracararea răspândirii deliberate a informaţiilor false, scopul acestora fiind destabilizarea Europei şi a ordinii internaţionale, punând în pericol sănătatea şi viaţa oamenilor în timpul pandemiei.
Europarlamentarul UDMR a devenit membru supleant din partea Grupului PPE în noua Comisie specială a Parlamentului European privind ingerinţele externe în toate procesele democratice din cadrul UE, inclusiv privind dezinformarea (INGE).
***Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European cu 187 de europarlamentari din toate statele membre ale UE.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.