Colindãtori din Lelese, la festivalul de datini din Timiş

05 ciprian achim primar lelese(114)  Magdalena Şerban

Comuna Lelese este una dintre zonele hunedorene în care tradiţiile pădurenilor au rămas nealterate. Aici, fiii satului se întorc acasă de sărbători, iar cei mici sunt încurajaţi să ducă mai departe obiceiurile. În plus, administraţia locală face tot posibilul să se menţină activă în ceea ce priveşte promovarea meleagurilor dincolo de graniţele judeţului.

„Sâmbătă ne vom deplasa în judeţul Timiş, cu un grup de 21 de colindători, pentru a participa la un festival de colinzi, care se desfăşoară pe parcursul a două zile. Nu se dau premii, ci doar diplome de participare, şi nu vin doar colindători din zona de Vest, ci şi din Suceava, Maramureş, Bucureşti, deci, de prin toată ţara. Vom interpreta o colindă clasică, care va prezenta o scenă din colindatul unei gazde. Gazda este o fată care apoi este jucată şi cinstită, mergem cu muzicanţi şi se va striga colacul. De asemenea, luni, etnologul şi cercetătorul Rusalin Işfănoni va lansa un film-documentar la Casa de Cultură din Hunedoara, cu şi despre colindele în casele pădurenilor. Sunt filmări făcute din 2004 şi până anul trecut, cu diverse ocazii când s-a mers cu colinda prin satele din ţinut. Ele au fost realizate în vederea promovării colindului autohton. De asemenea, de sărbători, vin copiii în vacanţe la bunici la noi în comună şi se merge cu colindatul prin sat. În prima zi de Crăciun, aştept dubaşii la mine acasă, iar în seara de Crăciun, ne adunăm cu toţii, la primărie”, a spus Ciprian Achim (foto) primarul din Lelese.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Hunedoara: şomerii şi pensionarii ridicã primii ajutoarele alimentare

Primăria municipiului Hunedoara va începe de luni, 15 decembrie, distribuirea către beneficiari a ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană.

Decât sã-l finalizeze, mai bine l-au închis!

Deşi a fost recent asfaltat şi deschis circulaţiei abia în această vară, DJ 706 A, care face legătura între localităţile...

Punct final la 16-imile Cupei României „Realsport”

Ultimele opt partide din etapa 16-imilor de finală ale „Cupei României Realsport” la minifotbal se vor desfăşura în acest weekend

Închide