Colecţionarul de… ochelari

13 ianuarie 2011 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Andreea Lazăr

La una dintre tarabele sociale din Piaţa Centrală a Devei, îl găsim pe Leontin Gruniţan (foto), un bătrânel din municipiu. Omul nu vinde legume sau murături ci… ochelari.

Este singurul dintre pensionarii veniţi să vândă ceva în piaţă care nu se plânge de pensie, ci de plictiseală. Acum, la bătrâneţe, la cei 80 de ani ai săi, Leontin Gruniţan şi-a descoperit o nouă pasiune: cea de colecţionar de ochelari. „Doamne, ajută că am o pensie bună şi pot să mă descurc cu ea. Dar, de la o vârstă, trebuie să îţi cauţi o ocupaţie, că altfel mori de plictiseală”, spune octogenarul.

Un fel de ajutor pentru cei mai nevoiaşi

Pe parcursul vremii, bărbatul a reuşit să strângă câteva zeci de perechi de ochelari de vedere de la prieteni, rude sau cunoştinţe. După un timp, şi-a dat seama că nu mai are cum să ţină în casă atâtea zeci de perechi de ochelari, care au început să-l cam încurce. „Pentru mine a fost o pasiune şi în acelaşi timp, o ocupaţie să strâng toate aceste perechi de ochelari. Am învăţat să-i şi repar şi sper să ajut pe cineva cu asta. În ziua de azi, o pereche de ochelari costă câteva milioane şi mulţi pensionari preferă să-i repare pe cei vechi”, mai spune Leontin Gruniţan. Aşa că vine cu ei la piaţă, poate, poate, cineva o să-i cumpere. „Oamenii vin şi încearcă, dar foarte rar se întâmplă să nimerească dioptriile. Am adunat tot felul de ochelari. De la cei pentru citit, pentru distanţă, chiar şi ochelari de soare”, povesteşte octogenarul. Preţul unei perechi de ochelari variază între 10 şi 15 lei, în funcţie de lentilă şi de model.

Mai repară, mai ascute…

Pe taraba pensionarului, confecţionat din două conserve şi o lanternă, se află şi un suport rotativ cu oferte pentru reparat ochelari, dar şi pentru ascuţit foarfeci, site şi cuţite de la maşina de tocat. „În ziua de azi, o pereche de ochelari, dar şi ustensilele de gătit sau de grădină sunt foarte scumpe şi mulţi oameni nu au bani să cumpere întotdeauna lucruri noi. Le mai repară pe cele vechi, dacă pot”, conchide Leontin Gruniţan.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Elevi transformati în personaje de propagandã electoralã

Zeci de copii din comuna Baru Mare au ajuns personaje de propagandă electorală. Elevii au fost duşi la căminul cultural...

Modificări în topul sportivilor anului 2010

Ierarhia la discipline neolimpice s-a schimbat semnificativ, după ce specialiştii Direcţiei pentru Sport şi Tineret Hunedoara au recalculat punctajele sportivilor,...

Aimi si-a gãsit calea spre succes

Cântă de la 16 ani, vârstă la care practic, şi-a început cariera muzicală. Astăzi, la 24 de ani, este vedetă...

Închide