Comunitate

Colectarea selectivă a deşeurilor merge tot mai bine

Magdalena Şerban

Colectarea selectivă a deşeurilor se dezvoltă încet, dar sigur şi în judeţul Hunedoara, ca de altfel, în întreaga Românie. Oamenii au învăţat că locul sticlei nu este lângă hârtie sau PET-uri, spre exemplu, iar gunoiul, chiar dacă este doar gunoi, trebuie aruncat organizat.

În creştere, de şase ori

Statistica aferentă anului trecut, în ceea ce priveşte  procesul colectării selective, ilustrează o mai bună conştientizare din partea hunedorenilor şi totodată, o implicare mai mare a acestora. „În 2011, comparativ cu anul 2010, cantitatea de deşeuri colectată selectiv de S.C. Salubritate S.A. (pe raza pe care societatea îşi desfăşoară activitatea) a crescut de şase ori, rezultând suplimentarea numărului de recipienţi de colectare de la 90, la 255. Dintre aceştia, 189 sunt la Deva, 36 sunt la Călan, iar la Simeria, 30. Dacă se va constata că este necesar, în acest an, putem suplimenta şi mai mult. Credem că trendul ascendent înregistrat se datorează campaniilor iniţiate de S.C. Salubritate S.A. Deva, în colaborare cu partenerii săi, oferind o mai bună informare a populaţiei. Referitor la procesul de colectare selectivă, putem să spunem că am debutat, timid, în 2006-2007, cu nişte containere de 4 mc, din sârmă, destinate numai colectării PET-urilor, însă din a doua jumătate a anului 2009, lucrurile au început să ia amploare“, a spus Dana Ghiura, reprezentanta S.C. Salubritate S.A. Deva.

Proiect-pilot de colectare individuală, la Deva

Pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la punctele speciale de colectare selectivă, în 2011, la Deva, s-au pus bazele unei noi posibilităţi de colectare, cu eforturi zero din partea cetăţenilor. „În trimestrul patru al anului trecut, am demarat un proiect-pilot de colectare individuală, la case, pe bază de recipienţi speciali. Au fost distribuiţi saci la casele de pe strada Horea din Deva, oamenii putându-ne solicita deplasarea pentru ridicarea gunoiului selectat, aşa încât să nu mai fie nevoiţi să meargă la cel mai apropiat punct de colectare. În funcţie de răspunsul din partea populaţiei, putem dezvolta acest proiect şi în alte locaţii“, a mai precizat reprezentanta societăţii de salubritate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura