Din subteran, pe pârtiile de schi

Carmen Cosman

Din adâncul pământului, în vârful muntelui. Foşti mineri disponibilizaţi din Valea Jiului au dat munca din subteran pe schi.
Au renunţat de bună voie la extracţia huilei, au ieşit din sistem şi lucrează acum în lumina soarelui. Foşti mineri din Valea Jiului, care au plecat din sistem în cadrul programului de restructurare a mineritului sunt acum monitori de schi sau chiar salvamontişti. În primul caz, sunt remuneraţi pentru activitatea lor. Ca salvatori montani, însă, o fac din pasiune, fiind voluntari. Pentru câţiva ortaci, viaţa a luat o întorsătură neaşteptată, după ce au urmat cursuri de monitori de schi şi practică acum această meserie. Câţiva dintre ei sunt în Staţiunea Straja, unde îi iniţiază pe doritori în tainele acestui sport. Cursanţii plătesc câte 50 de lei pe o oră şi sunt mulţumiţi de serviciile acestora. Nu se strâng sume foarte mari, însă foştii mineri îmbină pasiunea cu utilitatea. Alţi foşti mineri sunt acum salvatori montani în Straja. “Salvamontiştii care au fost disponibilizaţi din minerit sunt voluntari. Ei au ieşit din sistemul public şi, odată ieşit, nu te mai poţi angaja tot în sistemul public. Aproximativ 90 la sută din salvatorii montani din Lupeni sunt foşti mineri, dar pe contract de voluntariat”, a declarat George Resiga, şeful Formaţiunii Salvamont Lupeni.
Pe de altă parte, problemele financiare ale salvamontiştilor din Straja sunt pe cale să ia sfârşit, în baza unui protocol încheiat cu Consiliul Judeţean Hunedoara. “În proporţie de 99,99 la sută, problemele sunt rezolvate. Urmează să semnăm un contract de asociere cu Consiliul Judeţean, în vederea derulării activităţii de salvamont pe perioada de iarnă în zona turistică Straja”, a mai spus Resiga.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.