Politica si administratie

Codul Fiscal, modificat de 96 de ori, în 10 ani

5 Iuliu Winkler  UDMR (12)Sorina Popa

Deputatul european Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE) a pledat recent pentru simplificarea fiscalităţii în România, pentru un mediu economic care să fie guvernat de predictibilitate, îndemnând, totodată, întreprinzătorii, oamenii de afaceri să se structureze în organizaţii prin care să intre într-un dialog real cu factorii decizionali.
Potrivit lui Iuliu Winkler, UDMR susţine necesitatea elaborării unui nou Cod fiscal, care să nu mai fie supus modificărilor arbitrare ale Guvernului, aşa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu. „Se impune modificarea legislaţiei în vigoare, cum este cazul adoptării unui nou Cod fiscal, însă decizia trebuie luată având la bază studii profunde şi dialogul cu partenerii sociali. Din păcate, Codul fiscal adoptat în 2003 a fost modificat în total de 96 de ori, prin decizii ale Guvernului, fără dezbatere parlamentară sau consultarea partenerilor. Iar rezultatele sunt cele pe care le vedem azi, creând o imensă povară pentru mediul de afaceri din România“, a afirmat deputatul european al UDMR.
El a mai spus că UDMR consideră absolut necesare revenirea TVA la cota de 19 la sută, scăderea contribuţiilor la asigurările sociale, precum şi păstrarea cotei unice de impozitare. „UDMR este de părere că trebuie păstrată cota unică şi trebuie să revenim la cota de 19 la sută a TVA. Creşterea TVA a fost decisă ca o măsură temporară, dar efectele ei nu au fost la nivelul aşteptărilor. Din contră, gradul de colectare a acestei taxe a scăzut cu aproape zece puncte procentuale. Reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o balivernă, nu ar atrage după sine fiscalizarea importantei cifre de afaceri din industria alimentară. În fiscalitate, ca şi în alte politici economice, este nevoie de predictibilitate“, a subliniat deputatul european.
„Cele mai optimiste calcule arată o evaziune în jurul cifrei de 20 la sută din PIB, însă alte calcule ne arată o economie neagră care se cifrează la 40 la sută. În afara faptului că această sumă, care ar putea contribui la dezvoltarea României şi la creşterea gradului de convergenţă cu media europeană, pur şi simplu lipseşte din visteria statului, creează şi competiţie neloială în mediul de afaceri. Afaceriştii care eludează fiscul sunt în avantaj net faţă de oamenii de afaceri oneşti“, a subliniat Winkler.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura