CIO a respins plângerea elveţienilor la adresa preşedintelui FIFA

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a respins o plângere împotriva conducerii Fe­deraţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi a preşedintelui Gianni Infantino (foto), acauzati de modul defectuos în care a fost gestionată fereastra de transferuri din toamna trecută, relatează agenţiile internaţionale.
Societatea elveţiană de management spor­tiv Sport7 este în spatele plângerii din 26 oc­tombrie în care critică modul în care FIFA a re­glementat fereastra de transferuri de anul tre­cut şi îi reproşează lui Gianni Infantino, mem­bru CIO din ianuarie 2020, ”susţinerea unei reţele infracţionale organizate care sub­mi­nează lumea transferurilor de jucători, în fotbal”.
Comitetul Executiv al CIO a respins însă denunţul împotriva FIFA, fiind ”în afara sferei de aplicare a Codului Etic” al forului olimpic internaţional, iar în ce-l priveşte pe Infantino s-a precizat că acuzaţiile ar fi putut fi luate în considerare, dar nu au fost prezentate ”probe cu privire la orice fapte specifice pentru care şeful FIFA ar putea fi acuzat personal”.
Sport7 şi avocatul său Phillipe Renz au în­ce­put din 2017 o campanie împotriva lipsei de transparenţă a pieţei de transferuri şi a prac­ticilor impresarilor, iar în plângerea depusă pe 26 octombrie au solicitat o anchetă etică în vederea ”excluderii lui Gianni Infantino” şi a suspendării lui pe perioada in­vestigaţiilor.
Infantino este acuzat că a menţinut o zonă fără jurisdicţie în beneficiul agenţilor de ju­că­tori, care, contrar regulilor obişnuite privind conflictul de interese, pot fi remuneraţi atât de jucători, cât şi de cluburile care vând sau cumpără jucători.
Sursă de comisioane spectaculoase, aceas­tă practică de dublă sau triplă reprezentare fa­vorizează o cascadă de infracţiuni penale mergând de la spălare de bani la corupţie şi fraudă fiscală, conform unui raport con­fi­den­ţial din 2018 al Centrului internaţional pentru studii sportive (CIES) de la Neuchatel.
FIFA s-a angajat din 2018 în reformarea pieţei de transferuri şi primele măsuri ur­mează să fie adoptate înainte de vara vii­toare, privind refacerea licenţei de agent, pla­fonarea comisioanelor agenţilor, trecerea tranzacţiilor printr-o cameră de compensare şi interzicerea triplei reprezentări.
Infantino este subiectul unei anchete pe­nale în Elveţia din luna iulie, ca urmare a în­tâlnirilor secrete cu fostul procuror general elveţian Michael Lauber.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare