ActualitateFlash

Cine sunt hunedorenii implicați în rețeaua de trafic de droguri. Ei au fost arestați pentru constituire de grup infracțional

Şapte persoane care vindeau droguri au fost arestate preventiv pentru 30 de zile după o acţiune a procurorilor Di­rec­ţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Hunedoara, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române, ieri, printr-un co­mu­nicat de presă.
Este vorba de Alexandru C., Sergiu F., Sorin C., Marius F., Alexandru M., Anamaria R., Gabriel S.

Pentru 30 de zile
„În urma celor 15 percheziţii efectuate, la data de 26 septembrie, de către poli­ţiştii Serviciului de Combatere a Cri­mi­nalităţii Organizate Hunedoara, îm­pre­u­nă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teri­to­rial Hunedoara, 7 persoane au fost reţi­nute pentru constituirea unui grup in­frac­ţional organizat, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe sus­cep­tibile de a produce efecte psihoac­tive, trafic de droguri de risc şi mare risc. Ulterior, în cursul zilei de ieri, 27 sep­tem­brie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Hunedoara a dis­pus arestarea preventivă a bănuiţilor, pentru 30 de zile”, precizează sursa citată.
De asemenea, în urma percheziţiilor efec­tuate, au fost descoperite şi ridicate aproximativ un kilogram de cristal (3-CMC, drog de mare risc) şi peste 500 de grame de canabis, instrumente folosite pentru porţionarea şi cântărirea drogu­rilor, precum şi 40.935 de lei şi 2.835 de euro, existând bănuiala că ar proveni din vânzarea de droguri.

Preț preferențial
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2022, o persoană bănuită ar fi racolat mai mulţi tineri, consumatori de droguri, constituind un grup infracţional or­ga­ni­zat, în scopul cumpărării de droguri, la pre­ţuri de 30 – 50 de lei gramul şi vân­zării, ulterioare, cu 150 – 250 de lei doza.
„Pentru membrii grupului infracţional care ar fi avut rolul de a intermedia tran­zacţii (dealeri) ar fi fost fixat un preţ pre­ferenţial de 100 de lei gramul de cristal (3-CMC, drog de mare risc)”, a mai arătat DIICOT.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.

Simptomele supradozării
Tot mai mulți tineri, așadar, folosesc dro­guri sintetice, foarte ieftine. Unul din­tre acestea este 3-CMC, un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină. „Substanța a fost identificată pe piața drogurilor inclusiv sub formă de pulbere, li­chide, material vegetal sau hârtie suga­tivă. 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, au fost con­fiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90 la sută din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, arată sindicatul Europol. Zeci de persoane au murit ca urmare a intoxicării cu această substanță care are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină. Când vine vorba de supradozare, simptomele care apar sunt: tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, para­noia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii. (A. Năstase)