Cine-i fură pe locuitorii din Băniţa?

Mai mulţi locuitori din comuna Băniţa sunt nemulţumiţi că autorităţile s-au dovedit neputincioase în a rezolva cazurile de furt din gospodăriile lor, înregistrate de trei ani încoace.

„Autori necunoscuţi”, zic poliţiştii din comună
Păgubiţii spun că degeaba au depus plângeri la poliţie, pentru că hoţii au rămas neprinşi şi chiar şi cu dovada, adică o filmare surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce hoţii dădeau o lovitură, tot nu s-a întâmplat nimic. Unul singur dintre păgubiţi susţine că are o pagubă de circa 50.000 de euro până acum. Poliţiştii din Băniţa le-au spus că dacă nu i-au prins în flagrant, nu au pe cine să suspecteze şi în plus, fierul vechi furat nu reprezintă valoare. „De anul trecut, din februarie, au început hoţii să mă prăduie la atelier, am un atelier auto. S-au înfruptat ca dintr-o mină de aur. Am pagubă în total de 50.000 de euro. Mi-au furat şi stupii, m-am dus la poliţie şi nici un rezultat. La fiecare furt am depus plângere, a venit poliţia, s-a uitat şi a plecat. Au zis că doar nu o să păzească nimeni fierătaiele mele, că n-au valoare. Sunt autori necunoscuţi, aşa au spus. N-au ţinut cont de filmări şi consider că e lipsă de interes. Cu toţi din comună cu care am vorbit, toţi au probleme, sunt foarte multe furturi şi inclusiv şcoala din Băniţa au spart-o”, spune Alexandru Sibişan (medalion stânga), unul dintre păgubiţi.

„Mi-au furat cazanele de ţuică”
Un alt locuitor spune că s-a ales cu o pagubă considerabilă în urmă cu circa două luni, însă a reuşit să obţină o dovadă a furtului, pe baza căreia s-ar fi putut realiza un cerc de suspecţi. Doar că poliţiştii n-au fost prea interesaţi de dovadă. „Pe data de 27 august, mi-au intrat în curte şi dimineaţa am văzut că dintr-o anexă au fost furate cazanele de ţuică şi au fost duse lângă drum. Apoi, băgate într-o maşină. Am chemat poliţia de la Băniţa şi nici un rezultat. Pe o cameră, se vede un Opel care a trecut şi cu care s-a transportat ceea ce s-a furat. Îţi este frică să mai ieşi din casă. Poliţia a venit şi s-a uitat, nici un rezultat. Acum o săptămână, s-a furat iar şi autorii sunt necunoscuţi de poliţişti. Pe partea Merişorului oamenii sunt sub teroare. Li s-au furat drujbe, cositori, cazane de ţuică. Am indicat suspecţii şi au zis că dacă nu i-au prins în fapt, nu pot să facă nimic”, a declarat Ion Vladislav (medalion dreapta), o altă victimă a clanului de hoţi. Un alt localnic s-a ales cu benzinăria de lângă DN 66 prăduită în doar 30 de scunde.

Vor să-şi facă singuri dreptate
Oamenii se gândesc din ce în ce mai serios să-şi facă singuri dreptate şi să-i prindă pe hoţi. Unii cred că o poteră în urma căreia hoţii să fie prinşi la locul jafului ar fi potrivită. „Îi prindem şi apoi îi tocăm mărunt până dimineaţa, până recunosc tot. Şi să spună tot ce ne-au furat. Asta e singura soluţie, dacă nimeni nu-i prinde, de trei ani încoace”, spune o altă victimă din comună. Însă, poliţiştii afirmă că asta nu este o soluţie şi că oamenii pot răspunde în faţa legii.

Se fac cercetări în cauză
Potrivit inspectorului principal Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, în comună s-au înregistrat furturi, dar nu poate fi vorba de un prejudiciu aşa de mare. „Este un dosar penal şi se fac cercetări în cauză. Avem un cerc de suspecţi, într-adevăr, până acum, furturile sunt cu autor necunoscut. În cazul cetăţeanului care are un service, el  este abandonat, omul a plecat prin străinătate şi acum reclamă că i s-a mai furat câte ceva. Nicidecum nu e vorba de un prejudiciu de 50.000 de euro. Nu este un fenomen, o chestie organizată, sunt furturi mărunte din anexe gospodăreşti”, a declarat reprezentantul Poliţiei. (M. Gânju)

2 comentarii la „Cine-i fură pe locuitorii din Băniţa?

  • 3 octombrie 2012 la 21:30
    Permalink

    In mod sigur politistii sunt mana in mana cu hotii, altfel ii prindeau.

  • 4 octombrie 2012 la 17:19
    Permalink

    domnu politist care i diferenta dintre furtul unui telefon mobil si al unui cazan ? sau intre furtul unui tv dintr-un bloc din deva si furtul unei drujbe dintr o gospodarie de la sat ? aaa…se tolereaza furturile sub 10 000 euro si cele peste 200 000 euro …si voi va miscati fundul la cele intermediare ?! politisti sunt mana in mana cu administratiile locale si cu hotii, multi dintre ei din cei mentionati anterior. a se vedea si musamalizarea facuta in cazul accidentului rutier din aceasi localitate in care a fost implicat primarul din banita. politistii l au sfatuit pe primar sa si modifice declaratia sa iasa bine treaba ! halal politie mai avem in tara asta !!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare