Fara bascalie

Cine este Statul?

Un Traian Băsescu fals-dezinvolt încerca să justifice plecarea în masă a medicilor şi asistentelor medicale din România. Am câştigat libertatea de a pleca, dacă Statul romăn nu este capabil să-i plătească cum se cuvine, s-a spălat pe mâini preşedintele.
Definirea Statului în termeni impersonali este o stratagemă ieftină. Parcă niciodată oamenii nu au fost atât de exasperaţi de un guvern ca în această perioadă. Populaţia înţelege că este criză, dar mai înţelege şi că atunci când îţi este greu, apelezi la cineva care se pricepe, nu improvizezi pe principiul că poate o nimereşti. Iar improvizaţiile acestui guvern nu se mai vindecă cu ironiile ieftine ale preşedintelui la adresa Realităţii TV sau a Antenei 3, vinovate, chipurile, că nu reprezintă opinia naţiunii. Lasă că le spune el românilor… Nu ne-a spus – şi celor pe care i-a ciuruit, sau numai celor care l-au votat?
Cine este Statul care trebuie să-i plătească mai bine pe medici ca să nu plece? Nu cumva acelaşi stat care le-a promis profesorilor majorări salariale de 50 la sută? Cumva Statul este o entitate fără contur precis, bună de dat vina pe ea, că nu face şi nu drege? Naţiunea este doar o noţiune – joc de cuvinte voit – bună de impresionat patrioţi de operetă? Iar românii sunt cei care-l susţin necondiţionat pe Traian Băsescu, indiferent ce spune…
Iată definiţia Statului conform Wikipedia. „Statul este organizaţia care deţine monopolul asupra unor servicii pe un teritoriu delimitat de frontiere. Statul este titular al suveranităţii şi personifică din punct de vedere juridic naţiunea. Din punct de vedere social, statul nu trebuie confundat cu societatea, el fiind o instituţie separată care poate să reflecte mai mult sau mai puţin interesele societăţii. O teorie pe deplin satisfăcătoare despre stat nu există nici în acest moment, dezbateri despre natura, formele, funcţiile statului existând şi astăzi în cercurile specialiştilor din variatele domenii (politologie, drept, sociologie, filozofie) care cercetează şi analizează viaţa socială”.
Deci Statul este o organizaţie. Organizaţiile sunt compuse din oameni, de data asta, cum s-ar spune, din oamenii preşedintelui Traian Băsescu. Ministerul de finanţe, cel al Administraţiei, cel al Sănătătţii fac parte din stat şi ar trebui să fie preocupate să dea bani celor care îi merită. Din păcate, până una-alta, statul nu ştie cum să ia banii „românilor”. Iar preşedintele nu se poate face la infinit că nu ştie că face parte din acest stat.

3 comentarii la „Cine este Statul?

  • Cred ca faceti confuzie intre stat (puterea politica institutionalizata) si structura de stat(organizarea in teritoriu a puterii) si faceti referire doar la functia socio-economica a statului, nu si la cea politico-juridica.

    Cred ca plimbarea prin Franta v-a adus aminte de „l’etat c’est moi” si ati decis sa scrieti acest articol. Eroare logica, teoria argumentarii, apelul la sentimente va spun ceva?

    Sincer, cred ca puteti mai mult! Incercati sa porniti de la ideile lui Andrei Marga, nu ale lui Dan Radu Rusanu…

    Astept Statul reloaded.

  • Stimate Adrian, nu e o eroare logica. Teoretic, aveti absoluta dreptate, desi remarca legata de Dan Radu Rusanu este superflua. Daca as intra in aceeasi logica, as putea raspunde ca trebuie sa iesiti din paradigma basesciana. Nu o fac, pentru ca e inutil si nu doresc sa va jignesc nici macar prin aluzii prost plasate.
    Ergo… Aveti dreptate, logic si stiintific. Am si eu insa – exista la noi, si o stiti foarte bine, o grobiana asimilare a Statului, pe ambele paliere, cu replica mentionata – Statul sunt eu… Politizarea a dus la un stat nefunctional, tocmai din cauza imixtiunilor. Stim cum ar trebui sa fie, stim si cum este de fapt. Statul reloaded dupa ce depasim acest nou experiment…
    Cu stima, …

  • Domnule Adrian, sper ca veti gasi acest mesaj. Daca da, atunci va rog sa ma contactati la adresa personala de e-mail publicata in ziar. Va multumesc anticipat,

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura