Comunitate

Chirurg nou la spitalul din Simeria. Germania l-a perfecționat, România l-a îmbrățișat

Magdalena Șerban

Echipa medicală a Spitalului General C.F Simeria are un nou venit. E vorba de chirurgul Andrei Ștefan Herman (foto), care deși a activat cu succes în afara gra­nițelor țării, a preferat să se în­toarcă pe meleagurile românești și să-și dedice cunoștințele și sprijinul co­munității de aici.

,,În fond, despre asta este medicina: să ajuți! ”
„De loc sunt din județul Alba, mai exact din comuna Săsciori. Am urmat facul­ta­tea la Cluj, rezidențiatul la Centrul Uni­versitar Iași, cu post la Spitalul Municipal Dorohoi. De-a lungul timpului am avut și anumite detașări în alte centre uni­ver­sitare pentru a-mi putea efectua cât mai bine pregătirea. Am lucrat câțiva ani în Germania, sistemul fiind puțin diferit de cel din România. Acolo, spre exemplu, poți să fii rezident toată viața, față de țara noastră unde rezidențiatul e de 6 ani. Legat de practica mea, o am pe Neu­rologie și Medicină Internă, am lucrat în acut și în cronici, în Germania. Am re­venit în România nu din pricină că nu aș fi avut satisfacții profesionale, ci am fost chiar fericit să ajut oamenii, văzând cu ochii mei cum s-au recuperat. Însă acolo eram singur și asta mi-a fost motivația de a mă întoarce. La Interne, pe acut, am avut diferite provocări, de la accidente auto, la diverse patologii mixte. (…) La spi­talul din Simeria am fost primit foarte bine, revenindu-mi datoria de a cu­noaște mai detaliat pacienții din zonă, patologia și să vedem cum îi putem ajuta cât mai bine”, a transmis dr. Andrei Ștefan Herman, medic specialist Chi­rur­gie Generală. Pe de altă parte, traiectoria nu i-a fost deloc simplă, cunoașterea lim­bii germane, după cum știm cu toții, nefiind printre cele pe care să le poți însuși relativ repede. ,,În școală, am studiat engleza și franceza, dar într-un an de zile am fost nevoit să învăț ger­mana. Am obținut B2 și am certificat de la universitatea din Sibiu. Țin minte că pentru a reuși să plec în Germania, calea a fost una pavată cu o adevărată luptă. Nu doar mi-am luat bagajul și am ieșit din țară. Am făcut totul în România, iar când am ajuns în Germania m-am apucat de lucru”, a mai precizat medicul.

Nu există să începi cu A și să termini cu B. Mai apare și C. Chirurgia nu e un service

Ce mai trebuie adăugat e că și fără să ai habar de elementele de bază ale medicinei, se poate observa că această specialitate este foarte competitivă și acoperă multe ramuri. De aceea, pe bună dreptate, este considerată una grea și e aleasă din ce în ce mai puțin, predilecția fiind către cele cu riscuri mai mici, uzură diminuată și, de ce, satisfacții materiale sigure, pe termen lung. ,, În chirurgie nu se poate vorbi de un singur om, ci de o întreagă echipă. Trebuie sta­bilite și închegate lucrurile foarte bine, înainte de orice intervenție. E un sistem format din rotițe care la un loc gene­rează un ansamblu. Deasta trebuie foarte bine gândit totul înainte de o inter­venție: dacă se poate, ce se poate, cât se poate. Mă refer în general, ca și ramură medicală, nu fac referire la spital. Fiecare regiune are un anumit specific, așa că și patologia întâlnită e diferită. De la factorii demografici și până la obiceiuri alimentare, fiecare părticică contribuie la crearea definitoriului. Cert este că e o meserie riscantă. Gândul nostru este de a face bine fiecare pacient, însă sunt mulți parametrii de care depinde acest bine. Nu e vorba doar de dotări, de apa­ra­tură, de mâna chirurgului, ci și de pacient, de ce afecțiuni mai are active, de cât de avansată e boala, etc. Repet: trebuie să fii pregătit. Există întotdeauna spontaneitatea momentului, fiind nevoit să te adaptezi rapid la ce se întâmplă atunci, acolo. Cred că cele mai riscante sunt traumatismele. Dar este punctul meu de vedere. Niciodată nu se știe în urma unui accident, de exemplu, la ce să te aștepți în mod exact (…) Am venit la Simeria să ajut, practicând ceea ce știu. M-aș bucura să știu că ajut cât mai mult”, a concluzionat dr. Andrei Ștefan Herman.

Încet, încet, spre perfectare
„Este al doilea medic din cadrul spitalului nostru care are rezidențiatul făcut în Germania. Trebuie să fim sinceri și realiști și să punctăm faptul că suntem un spital mic și la fel ca majoritatea instituțiilor medicale, și noi ducem lipsă de personal. Prin urmare, în momentul de față, nu putem face intervenții chi­rur­gicale extrem de complexe, dar ne adap­tăm la ceea ce avem. În condițiile în care vom putea să ne extindem la nivel de secție și infrastructură, cu siguranță că vom putea aborda o patologie cu mult mai vastă și mai complicată. Deo­cam­dată, vrem să ne axăm pe ceea ce pu­tem oferi în mod expres, țintind sigu­ranța pacientului. În momentul în care considerăm că nu ne putem asuma din punct de vedere logistic și din punct de vedere al pregătirii un caz, nu vrem să supunem cadrul me­di­cal unui malpraxis și trimitem către cei care practică uzual o astfel de inter­ven­ție”, a co­municat ma­na­gerul Spi­talului General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto). Secția Chirurgie dis­pune de 15 pa­turi