EvenimentFlash

Chiar nu-i poate opri nimeni?

03virsli-fustoles

Nicolle Ebner

 Locuitorii din comuna Sălaşu de Sus iau atitudine faţă de producătorii de virşli din această regiune care încalcă premeditat normativele igienico-sanitare  şi legislaţia privind protecţia mediului.

Amendaţi, dar nu le pasă
“Renumiţii producători de virşli din comuna Sălaşu de Sus deversează toate resturile şi sângele rezultat de la procesarea materiei prime, respectiv carnea, în pârâul care curge prin faţa clădirii. Apa acestui pârâu ajunge apoi în Râul Strei. Pentru confirmare, vă trimit o fotografie făcută cu telefonul mobil” , scrie un cititor al MESAGERULUI HUNEDOREAN, în numele mai multor cetăţeni deranjaţi de lipsa de respect, a celor în cauză, faţă de locuitorii comunităţii şi faţă de natură. Sătenii spun că problemele există de câţiva ani, însă producătorii de virşli sunt puşi numai pe căpătuială, şi continuă să eludeze legea, chiar dacă au fost amendaţi de medicii veterinari, de comisarii Gărzii de Mediu, chiar dacă, din cauza neregulilor depistate, le-a fost suspendată activitatea sau autorizaţia de funcţionare. Controalele trec, iar ei îşi văd mai departe de ale lor.

Ca un mare abator
Potrivit localnicilor, în zonă, sunt cinci-şase producători, majoritatea amplasaţi pe malul pârâului care trece prin Sălaşu de Sus. Unităţile producătoare sunt dotate cu fose septice, dar nu se ştie cum, vidanja de la Haţeg nu vine niciodată la timp. Şi atunci, ca să nu-şi întrerupă activitatea, producătorii aruncă direct în apele pârâului sângele şi resturile de carne. Alţii sunt de părere că producătorii nu cheamă vidanja de câte ori este nevoie, ca să nu plătească prea mult din câştigul lor. Oamenii mai spun că, nu de puţine ori, când plouă mai sănătos, unii producători de virşli aruncă sângele şi resturile de carne direct în mijlocul drumului, din faţa casei, ca să le ducă apa la vale. Aşa că nu e de mirare că, uneori, satul arată ca un abator uriaş, cu resturi de carne peste tot şi sânge îmbibat în pământ. Başca, mirosul de hoit, mai ales vara.

„Nu pot fi potoliţi de nimeni”
Sorin Marica, primarul comunei Sălaşu de Sus,  confirmă reclamaţia locuitorilor, inclusiv faptul că producătorii de virşli au fost verificaţi şi sancţionaţi pentru nerespectarea normativelor. „Cu problema aceasta ne confruntăm de ani de zile, dar se pare că nu pot fi potoliţi de nimeni. Şi pe mine mă deranjează mirosul, mai ales când e secetă şi râul are debitul scăzut. Miroase de ne mută nasul la toţi. Dacă te duci să-i iei la rost, dau vina unii pe alţii. Le-am propus să-şi cumpere o vidanjă proprie, ca să nu mai depindă de serviciile firmei din Haţeg, dar nu vor. Acum, nu-mi rămâne decât să le arăt obrazul şi să le spun că, au reuşit să ne facă de râs în tot judeţul şi în toată ţara, pentru că nu ştiu nici de frica legilor, dar nici de respectul faţă de om şi de natură”, declară supărat, primarul Sorin Marica.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura