Cetatea medievală a Haţegului

20 iunie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

foto articol Morar

Marcel Morar

Cetatea medievală a Haţegului, cu important rol militar şi politic, este atestată documentar doar la 1317, dar se crede că datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Din punct de vedere administrativ, în prezent este situată la patru kilometri de oraşul Haţeg, pe teritoriul localităţii Subcetate.
Cetatea se află pe culmea care încheie şirul de dealuri care formează hotarul nordic al Depresiunii Haţegului, într-o poziţie excepţională, chiar în inima Ţării Haţegului. De dimensiuni modeste, a fost compusă dintr-un turn hexagonal şi dintr-o incintă de aproximativ 200 mp, formată din val de pământ şi şanţ. Turnul are ziduri groase de trei metri şi o suprafaţă utilă de aproximativ 40 mp. Chiar mărind de trei sau patru ori această suprafaţă, în funcţie de numărul nivelelor turnului, ţinând cont că încăperile serveau şi ca depozite, putem trage concluzia că garnizoana permanentă a fost foarte mică. În incintă, e posibil să fi existat şi unele construcţii din lemn.
Mai târziu, pe la mijlocul secolului al XV-lea, s-a construit un zid de incintă din piatră, legată cu mortar.
Date fiind dimensiunile reduse ale cetăţii şi numeroasele informaţii despre un sediu administrativ şi politic, pe care autorităţile regale l-au avut la Haţeg, se presupune că fortificaţia a fost dublată, printr-o construcţie aflată în târgul Haţeg.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cal salvat dintr-un canal

Pompierii militari din Petroşani s-au chinuit să scoată nevătămat un cal foarte bătrân, care căzuse într-un canal neacoperit din apropierea...

A fugit cu bijuteriile

O bijuterie din municipiul Deva a fost ieri, ţinta unui furt. Hoţul a procedat foarte simplu.

Bulina albă – 20.06.2009

Emil Părău, om de afaceri din Valea Jiului Pentru că va deschide la Lupeni primul ştrand din Valea Jiului, în...

Închide