Educatie si cultura

Cetatea medievală a Haţegului

foto articol Morar

Marcel Morar

Cetatea medievală a Haţegului, cu important rol militar şi politic, este atestată documentar doar la 1317, dar se crede că datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Din punct de vedere administrativ, în prezent este situată la patru kilometri de oraşul Haţeg, pe teritoriul localităţii Subcetate.
Cetatea se află pe culmea care încheie şirul de dealuri care formează hotarul nordic al Depresiunii Haţegului, într-o poziţie excepţională, chiar în inima Ţării Haţegului. De dimensiuni modeste, a fost compusă dintr-un turn hexagonal şi dintr-o incintă de aproximativ 200 mp, formată din val de pământ şi şanţ. Turnul are ziduri groase de trei metri şi o suprafaţă utilă de aproximativ 40 mp. Chiar mărind de trei sau patru ori această suprafaţă, în funcţie de numărul nivelelor turnului, ţinând cont că încăperile serveau şi ca depozite, putem trage concluzia că garnizoana permanentă a fost foarte mică. În incintă, e posibil să fi existat şi unele construcţii din lemn.
Mai târziu, pe la mijlocul secolului al XV-lea, s-a construit un zid de incintă din piatră, legată cu mortar.
Date fiind dimensiunile reduse ale cetăţii şi numeroasele informaţii despre un sediu administrativ şi politic, pe care autorităţile regale l-au avut la Haţeg, se presupune că fortificaţia a fost dublată, printr-o construcţie aflată în târgul Haţeg.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura