EvenimentFlash

Cercetători ştiinţifici, acuzaţi de braconaj pe lacul Haţeg

Livia Botici

Un control inopinant al reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara (AJVPS), efectuat ieri dimineaţă, le-a produs o mare surpriză.

Pe lacul Haţeg, trei persoane, care se recomandau a fi biologi, au întins patru plase ca să prindă peşte. Totul, fără nici un fel de autorizaţie din partea AJVPS Hunedoara, singura care are drept de pescuit în acel lac.

Nu au autorizaţie

Potrivit directorului AJVPS Hunedoara, cei trei cercetători nu aveau ce să caute pe lacul Haţeg, fără a avea o autorizaţie din partea asociaţiei hunedorene. „Potrivit legii, AJVPS Hunedoara are drept exclusiv de pescuit în lacurile de munte, din judeţul nostru. Ieri dimineaţă, pe lacul Haţeg, secretarul asociaţiei i-a descoperit pe cei trei, care aveau întinse patru plase mari, cu ajutorul cărora scoteau peştele din apă. El a anunţat Poliţia din Haţeg, dar nimeni nu a luat nici o măsura împotriva lor, susţinând că nu au competenţă să-i sancţioneze întrucât au delegaţii de la Administraţia Apelor Române şi de la Administraţia Bazinelor de Apă Târgu Mureş. Ceea ce nu înţeleg poliţiştii este că aceşti cercetători, care spun că fac pescuit ştiinţific, aveau nevoie şi de o autorizaţie din partea noastră, deoarece lacul este al nostru”, a declarat Jan Dorin Calciu, directorul AJVPS Hunedoara.

30 kg de peşte prins

Cei trei, biologii Vasile Grama şi Istvan Falka, şi inginerul Dorel Negrea, toţi din Târgu Mureş, i-au declarat secretarului AJVPS Hunedoara, că se află pe lacul Haţeg pentru a preleva probe. „Până în momentul în care i-am descoperit, au reuşit să prindă, cu plasele, aproximativ 30 de kg de peşte. Mi-au arătat nişte delegaţii şi mi-au spus că prelevează probe, din vietăţile care trăiesc în acest lac. Aceasta a fost singura explicaţie. Mă întreb eu, dacă misiunea pe care o au ei este atât de importantă, de ce nu ne-au anunţat şi pe noi? Este ca şi cum ar fi venit la vreunul dintre noi în casă, să preleveze probe de apă, fără să întrebe şi proprietarul dacă le dă voie. Aşa ceva, numai în România se poate întâmpla”, a declarat Gheorghe Haraga, secretarul AJVPS Hunedoara. „Cei trei cercetători nu au cum să fie sancţionaţi, întrucât lucrează pe bază de autorizaţie, iar dacă AJVPS Hunedoara vrea să se îndrepte împotriva lor, trebuie să le facă plângere pentru încălcarea dreptului la proprietate. Noi nu avem competenţe de a-i sancţiona în vreun fel, întrucât au autorizaţie de pescuit în scop biologic, nr. 0010/09.06. 2010, iar după ce prelevează probe, peştii vor fi aruncaţi înapoi în apă”, a declarat comisarul şef Marcel-Adrian Goia, şeful Poliţiei Haţeg. „Aceste trei personaje braconează cu acte în regulă. Ei nu au nici un fel de competenţă în efectuarea de cercetări în judeţul Hunedoara. Iar poliţia, ca de obicei, nu face nimic pentru a-i descoperi pe cei care încalcă legea”, a mai declarat Jan Dorin Calciu, directorul AJVPS Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura