FlashPolitica si administratie

Centrul vechi al municipiului Hunedoara devine centrul nou

Adriana Năstase

Un nou proiect semnat pentru municipiul Hunedoara. Primarul Dan Bobouţanu a semnat vineri, 15 mai 2020, contractul de finanţare pentru proiectul „Sprijinirea regenerării municipiului Hunedoara – prin revitalizarea comunităţii”. Acesta este finanţat din fonduri europene.

O nouă faţă a zonei
Valoarea totală a proiectului se ridică la 11.725.679 de lei (2,5 milioane de euro), din care Asistenţa Financiară Nerambursabilă solicitată este de 11.491.165 de lei, iar contribuţia municipiului Hunedoara de 234.513 de lei. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni. „De la începutul mandatului meu de primar am promis că voi reabilita centrul vechi al municipiului Hunedoara. Astăzi această promisiune se materializează. În acest an am semnat două contracte de finanţare a unor proiecte care vor schimba total faţa acestei zone istorice a oraşului, care de prea mult timp a fost neglijată. Acestor proiecte li se adaugă cele trei care vizează revitalizarea transportului coridoarelor central, de est şi de vest, ceea ce înseamnă că arterele care străbat oraşul vor fi refăcute. De la intrarea în oraş şi până la Castelul Corvinilor, oraşul va avea o «faţă» nouă”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipului Hunedoara.
Prin acest proiect, vor fi realizate următoarele obiective: Strada Castelului: tronson cu o lungime de 240 m, cuprins între strada Elisabeta Mărgineanu şi strada Gabriel Bethlen, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de tineret (fosta clădire a Căminului pentru Persoane Vârstnice) situat pe str. Castelului, nr. 1, reabilitarea şi modernizarea albiei Râului Cerna, reabilitare pe o lungime de 585 de metri, în interiorul albiei minore, zona Centrului istoric. Prin reabilitarea străzii Castelului se urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii şi a standardelor şi condiţiilor de trai:
Strada Castelului va asigura legătura între principalele obiective ale municipiului Hunedoara, inclusiv între Centrul de tineret şi albia Râului Cerna, care vor fi reabilitate în cadrul aceluiaşi proiect de investiţii, legătura rutieră cu drumul judeţean DJ 687E, legătura între străzile Mihai Eminescu şi Gabriel Bethlen

Un Centru de Tineret cu amfiteatru exterior
Prin investiţia în Centrul de Tineret se are în vedere atingerea următoarelor obiective: amenajarea spaţiilor necesare funcţionării centrului de tineret prin recompartimentări interioare care să asigure fluxurile necesare de circulaţie specifice funcţiunii, precum şi consolidări şi reparaţii structural locale. Reabilitarea presupune înlocuirea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. Sunt prevăzute lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare prin asigurarea unei termo-fono-izolaţii cât mai bune, cu sistem suplimentar de antiefracţie şi a unei ventilaţii naturale a spaţiului. Lucrările exterioare vor presupune reabilitarea faţadelor şi schimbarea învelitorii, şi refacerea tuturor elementelor de detaliu. Prin reabilitarea clădirii se va avea în vedere accesul persoanelor cu dizabilităţi prin sistematizarea terenului exterior şi rampă de acces în clădire. Pentru a crea un centru de tineret ce permite realizarea unor activităţi specifice, se va amenaja curtea exterioară prin amplasarea unui amfiteatru exterior cu scenă şi panou de proiecţie de tip cinema, realizarea unui sistem de gradene şi a unei reţele de alei pietonale şi rutiere.
De asemenea, se va amenaja o zonă verde pe toată suprafaţa rămasă prevăzută cu gazon, arbori şi arbuşti ornamentali. Se va schimba împrejmuirea şi poarta de acces. Clădirea actuală ce urmează a fi reabilitată nu a fost proiectată să utilizeze eficient utilităţile. Prin reabilitarea construcţiilor se va avea în vedere refacerea instalaţiilor şi modernizarea lor, astfel încât utilităţile să fie utilizate eficient.

Promenadă pe malul Râului Cerna
Prin proiectul de reabilitare a albiei Râului Cerna se urmăreşte reamenajarea totală a structurii existente a cursului de apă, prin următoarele lucrări de intervenţii: amenajare albie prin recalibrare pe o lungime 585 de metri; lucrări de ecologizare şi salubrizare; defrişarea vegetaţiei din zona albiei minore, consolidarea malurilor şi a zidurilor de sprijin; amenajare promenadă, pe malul drept al râului, cu spaţii verzi înierbate şi gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare; transformarea albiei râului într-un spaţiu destinat publicului şi folosirea acestei zone pentru relaxare şi agrement.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura