Politica si administratie

Centrul civic al Devei va fi finalizat luna viitoare. Noua telecabină de pe Cetate, la primăvară

Adriana Năstase

Lucrările la Centrul civic al muni­ci­piului Deva se află pe ultima sută de metri. Edilul șef al reședinței de județ, Florin Oancea (foto), susține că luna viitoare investiția va fi finalizată.

Reporter Centrul civic a prins contur. Sunteți mulțumit de ceea ce s-a făcut până acum la această investiție?
Florin Oancea: Da, este un proiect foarte important, de fapt toate in­ves­tițiile sunt importante. Lucrările la Cen­trul istoric se vor finaliza în luna no­iem­brie anul acesta. Investiția a început în toamna anului trecut, deci a durat un an realizarea proiectului. Întreg centrul istoric al municipiului Deva este rea­bi­litat, s-a mărit zona verde. Este un pro­iect pe care devenii așteaptă cu mult interes să fie finalizat. În decembrie, toate evenimentele dedicate sărbă­to­rilor de iarnă vor fi organizate în centrul istoric al Devei. Sunt convins că acest efort a meritat și chiar dacă oamenii au fost nemulțumiți pe parcursul lucrărilor, și e și firesc când e șantier, cred că se vor bucura cu toții la final. Este o in­ves­tiție de peste 4 milioane de euro, nu este cea mai mare dar este una extrem de importantă.

ReporterCetatea Devei nu poate fi vizitată cu telecabina. Este atracția municipiului. Când vom avea funcțională noua tele­cabină și de ce ați ales să o faceți?
Florin Oancea – Sunt două proiecte la Cetatea Devei. Cetatea Devei, inima ora­șului nostru, va primi o nouă viață prin­tr-un proiect spectaculos, pe fon­duri europene, care progresează în fie­care zi. În prezent, Incinta I, „centrul” ce­tății, este închisă vizitatorilor, însă ea ur­mează să fie integrată în circuitul turistic printr-un proiect de reabilitare în valoare de peste 23 de milioane de lei, imple­mentat prin Regio-POR 2014-2020 și al cărei beneficiar este Primăria Munici­piului Deva. Ne dorim ca această inves­tiție să fie generatoare de venituri. Ea se adresează în mod egal devenilor, cât și turiștilor. De aceea, am gândit un con­cept prin care toate evenimentele din perioada primăvară-toamnă să fie găz­duite în Cetate. Va exista aici și o zonă de servicii, cu cafenele și restaurant, cu spații destinate evenimentelor cultu­rale, cu o panoramă extraordinară și sperăm că asta va contribui la creșterea numărului turiștilor în Deva, începând chiar de anul viitor.
Telecabina veche avea 16 locuri, am înlocuită cu una de 30 de locuri. Noul ascensor a fost pus pe calea de rulare, iar totul va fi gata în primăvara anului vii­tor. Estimăm că, după ce telecabina nouă va deveni funcțională, vom avea 3.500-4.000 de vizitatori ai Cetății pe zi.

Reporter Ați depus mai multe pro­iecte recent, în valoare de 15 mili­oane de euro. Ce urmează?
Florin Oancea – Lucrăm la noile pro­iecte, pe care le vom depune pe noul exercițiu financiar 2021-2027. Pe PNRR am depus proiecte în valoare de 27 de milioane de euro. Noile pro­iecte vor fi de peste 50 de milioane de euro. Am întărit echipa de la Fonduri eu­ro­­pene, care începe să performeze și le mulțumesc celor care lucrează acolo.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura