Politica si administratie

Centrală termică pe bază de nămol şi deşeuri la Deva

centralaNatalia Bumbac

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie condusă de Morvai Ferenc, managerul companiei „Morvai Kazan Magyarorszag” (MKM) şi consilier al preşedintelui Ungariei pe probleme de energie şi mediu, s-a aflat, timp de două zile, la Deva.
Scopul vizitei a fost de a stabili împreună cu autorităţile locale planul de construire a unei centrale de 5 Megawaţi, care să asigure apa caldă în casele devenilor, în sistem centralizat. La discuţii au participat, pe lângă reprezentanţi ai Primăriei Deva şi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) – Sucursala Electrocentrale Deva, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Din datele oferite de autorităţile locale ale Devei, centrala ar putea fi amplasată în zona staţiei de epurare sau a hypermarketului Dedeman, într-un loc unde nu sunt construite locuinţe private. Morvai Ferenc a arătat că instalaţia va funcţiona pe bază de combustibili alternativi, cum ar fi nămolul sau deşeurile. Investiţia va avea o valoare de aproximativ patru – cinci milioane de euro şi va fi finanţată din bugetul local, putând fi amortizată în patru ani. Beneficiile pentru deveni se vor simţi odată cu plata facturilor, care vor fi mai mici cu 20 la sută decât în prezent, a arătat primarul Mircia Muntean. „Centrala ar trebui să intre în funcţiune la începutul verii lui 2017 şi va asigura apa caldă pentru 5.000 de apartamente”, a mai precizat edilul.
Trebuie spus că dificultăţile financiare în care se află unitatea producătoare de energie de la Mintia, care asigură căldura şi apa caldă în sistem centralizat în Deva, au determinat autorităţile locale să caute soluţii, astfel încât, locuitorii municipiului să poată beneficia în continuare de aceste utilităţi. Una dintre soluţiile găsite de Primăria Deva ar fi construirea centralei pe bază de combustibili alternativi, de 5 Megawaţi, astfel încât din iunie 2017, în cazul în care Termocentrala Mintia va fi închisă, oamenii să beneficieze de apă caldă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura