Centenarul Marii Uniri, celebrat la Brad, Ţebea, Orăştie şi Ribiţa

23 octombrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

În această săptămână, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara organizează o serie de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. Acestea se vor desfăşura la Brad, Ţebea, Orăştie şi Ribiţa, materializându-se prin implicarea administraţiilor publice locale. Intrarea va fi liberă.

Prima manifestare, purtând genericul „Hai să dăm mână cu mână!”, va debuta mâine, începând cu ora 11, în centrul municipiului Brad, urmând să se desfăşoare în aceeaşi formulă, de la ora 16 la Panteonul Moţilor de la Ţebea, iar de la 18:30, la Sala Astra din municipiul Orăştie. Publicul se va putea bucura de prezenţa unor îndrăgiţi artişti ai cântecului popular precum Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Lorena Pascu, Eugen Pistol, Geanina Blaga, Viorel Bunea, Ana Anuţoiu şi Cătălina Furdui, alături de Ansamblul Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor profesor George Cîlţea şi coregraf Mircea Resiga. Iar pentru că Anul Centenar este despre unitate, dar şi despre valori, despre mărturii din trecut şi mărturii pentru viitor, din programul evenimentelor face parte ,,Omagiu lui Crişan”, un complex de acţiuni ajuns la ediţia a 40-a. Astfel, ziua de sâmbătă va aduce în comuna Ribiţa, de la ora 10, competiţii sportive, iar de la ora 12:30, în cadrul unui simpozion tematic, istoricul dr. Ioachim Lazăr va vorbi despre „Eroul nostru, Gheorghe Crişan”.
Duminică, de la ora 13, se vor depune coroane şi jerbe de flori la Monumentul lui Crişan, din faţa Casei Memoriale şi va fi oficiată o ceremonie religioasă. Apoi, pe platoul din curte se va face o evocare a evenimentelor de la 1784 şi a personalităţii eroului, autorităţile vor susţine cuvântări, iar de la ora 14 este prevăzut un spectacol artistic susţinut de Traian Jurchela, Ciprian Pop, Mariana Anghel, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Lavinia Zselnyan, Ovidiu Homorodean şi Ana Anuţoiu, cu participarea Ansamblului Folcloric Profesionist Drăgan Muntean.
„Unirea Transilvaniei cu România, de la 1 Decembrie 1918, reprezintă fără doar şi poate punctul fierbinte al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii. Într-un moment în care în ţara noastră patriotismul este atât de puţin important şi în Europa se vorbeşte tot mai mult despre inutilitatea cadrului naţional, aniversarea Centenarului devine un pas excepţional în reafirmarea identităţii şi tradiţiilor poporului român. Manifestările din această săptămână constituie o formă de susţinere şi promovare a valorilor pe care istoria ni le-a confirmat, dar totodată şi un îndemn la conştiinţă de neam şi de ţară. Vă aşteptăm cu mare drag!”, a fost invitaţia lansată de Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Alunecare de teren pe „Dealul Liliecilor“

O alunecare de teren s-a produs pe lotul 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva, care ar urma să fie finalizat la sfârşitul...

Cursanţii de limbă chineză, la momentul bilanţului

În această toamnă, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean...

Consolidare de grup privind impozitul pe profit

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Actualizarea şi îmbunătăţirea prevederilor Codului fiscal şi ale Codului de procedură fiscală, sunt publicate motivările...

Închide