Gurasada, printre puţinele comune în care continuă cadastrarea gratuită

Magdalena Şerban

Deşi administraţiile locale au încheiat contracte de finanţare cu OCPI, firmele de topografie nu se înghesuie să preia lucrările de cadastrare gratuită, aşa că mulţi primari sunt nevoiţi să reia licitaţiile, în speranţa că se va găsi cineva interesat. Nu e şi cazul celui din Gurasada, Silviu Nan (foto), care anunţă că până la finele anului se vor mai atribui încă aproximativ 1.400 de extrase de carte funciară în cadrul programului derulat la nivel naţional.

„În prima etapă au fost date circa 450 de extrase de carte funciară. Urmează ca până la sfârşitul lui 2018 să se mai acorde încă 1.300-1.400. Se lucrează, în continuare, aflându-ne în etapa secundă. Acţiunea a fost derulată în localităţile Gurasada, Gothatea, Ulieş şi Câmpuri-Surduc, adică în partea de jos a comunei. În total, patru sate aparţinătoare au fost cooperativizate, iar şapte nu au fost. Ca atare, există puţine acte de proprietate. Unii au doar pe locuinţă, dar şi în cazurile respective, succesiunea nu e adusă la zi. Va fi o muncă grea până să se ajungă la intabulare. Tariful perceput este de 60 de lei/parcelă, rămânând neschimbat, din prima fază. Se stabileşte în funcţie de zonă, poziţionare etc. Am avut noroc, găsind firmă de topografie să execute lucrările. Nu am mers mai departe cu aceeaşi societate, nemaivrând să continue la preţul legiferat, deoarece l-au considerat foarte mic în comparaţie cu munca depusă. Cât ne priveşte, administraţia publică are intabulate drumuri, cămine culturale, sediul primăriei, şcoala şi lista va continua. Toate obiectivele cuprinse în proiectele investiţionale accesate pe fonduri europene am fost obligaţi să le deţinem cu acte în regulă. Referitor la persoanele fizice, titlurile de proprietate s-au dat. Mai sunt situaţii în care moştenitorii nu au fost găsiţi, iar alţii nu mai sunt interesaţi de ceea ce le-a fost lăsat de către părinţi, bunici ori alte rude, aşa că nu le-au ridicat”, a precizat Silviu Nan, primarul comunei Gurasada.
De amintit că lucrările din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară au început la sfârşitul anului 2015 şi sunt programate să se încheie în 2023. Până la acel moment, autorităţile intenţionează să cadastreze gratuit toate imobilele care lipsesc actualmente din evidenţele oficiale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.