Cele mai populare cărți din toate timpurile

Rătăcirea pe culoarele unei biblioteci sau parcurgerea unei librării online poate fi o sarcină copleșitoare. Dacă aveți probleme în identificarea unui loc de pornire, de ce să nu vă îndreptați atenția către cele mai populare cărți din toate timpurile?

 

Există anumite cărți care au captivat milioane de cititori de-a lungul anilor (sau poate chiar în ultimul an) datorită personajelor de neuitat și a temelor universale. Iată 6 cărți care continuă să aibă un impact asupra cititorilor.

Don Quijote

Miguel de Cervantes

 

Adesea denumit primul roman modern european, Don Quijote urmărește exploatările nobilului titular care devine obsedat de noțiunea romantică de cavalerie. Într-o misiune autoimpusă de a deveni un cavaler călător, Don Quijote îl recrutează pe fermierul Sancho Panza ca scutier. Din păcate, însă, aventurile lor se termină rareori bine – printre altele, Don Quijote se luptă cu o turmă de oi, atacă un grup de călugări și chiar eliberează un grup de criminali condamnați.

 

Don Quijote a fost inspirat din Odiseea, dar de când a fost publicat în două părți în 1605 și 1615, acest roman clasic a continuat să inspire mulți alți artiști și opere. Și, dacă ați ignorat până acum această carte pentru că a fost publicată acum 400 de ani, sunteți aproape la fel de nebun ca Don Quixote însuși.

Stăpânul Inelelor

J.R.R. Tolkien

 

Acest roman de înaltă fantezie este o celebră epopee în trei volume. Se concentrează în jurul unui inel puternic, forjat de Lordul Întunecat Sauron. Inelul este căutat timp de ani întregi, dar la începutul romanului, el se află în casa hobbitului Bilbo Baggins. Bilbo pune o sarcină importantă pe umerii verișorului său Frodo, însărcinându-l cu călătoria spre Muntele Doom, pentru a distruge inelul.

 

Lumea construită de către Tolkien este profundă și bogată. El creează limbi în poveștile sale care pot fi chiar învățate de unii dintre cititorii mai devotați.

 

Harry Potter și Piatra Filosofală

J.K. Rowling

 

Cel mai recent roman de pe această listă, Harry Potter și Piatra Filosofală aduce cititorii într-o lume a magiei, iar acțiunea are loc preponderent la Școala de Magie și Vrăjitorie din Hogwarts. Cu ocazia celei de-a unsprezecea aniversare, moștenirea magică a lui Harry este adusă la iveală de Hagrid. Pe măsură ce își desfășoară noua sa viață de vrăjitor, el constată că are mai multe de învățat, în afară de vrăji și poțiuni. Lordul Întunecat Voldemort, care încercase și nu reușise să-l omoare pe Harry în copilărie, își recapătă puterea, iar Harry îi stă în cale.

 

Personajele sunt, cu adevărat, inima acestei cărți. Harry nu trebuie să fie cel mai inteligent dintre prietenii săi pentru a fi un erou și nici nu trebuie să fie simpatic tot timpul. El este un personaj dinamic în care cititorii se pot regăsi, atât pe măsură ce cresc, cât și ca adulți – nu este de mirare că Harry Potter este una dintre cele mai populare cărți din toate timpurile.

Aventurile lui Alice în Țara Minunilor

Lewis Carroll

 

În acest roman, Alice, în vârstă de șapte ani, cade într-o gaură de iepure într-o lume fantastică de minuni și necazuri. În timp ce navighează acest loc nou și peculiar, Alice întâlnește multe creaturi antropomorfe încântătoare, cum ar fi iepurele alb și pisica Cheshire.

 

Romanul lui Carroll răstoarnă logica, lăsând convenția deoparte. Fiind una dintre pietrele de temelie ale genului fantastic, Aventurile lui Alice în Țara Minunilor deține un loc drag atât în ​​inimile copiilor, cât și ale adulților.

Cronicile din Narnia: Leul, Vrăjitoarea și Dulapul

CS Lewis

 

Fiind primul dintre cele șapte romane din seria Cronicile din Narnia, această carte aduce la viață lumea fantastică din Narnia, un loc plin de animale vorbitoare și magie. Povestea se desfășoară atunci când patru copiii sunt evacuați din Anglia în timpul războiului, pentru a locui în casa unui profesor amabil. Când cel mai mic copil, Lucy, intră într-un dulap și găsește o lume vastă, plin de zăpadă, ea și frații ei sunt târâți într-o bătălie a binelui și a răului.

 

Această carte îi face pe cititori să simtă că magia este la îndemână – sau chiar în dulapul lor. Acesta este un roman care i se adresează direct oricărui copil care și-a dorit vreodată să poată vorbi cu câinele familiei. Mai mult decât atât, pe măsură ce copiii se confruntă cu o vrăjitoare, îi face pe cititori să simtă că, cu suficient curaj, orice este posibil.

 

Pinocchio

Carlo Collodi

 

Această poveste urmărește o marionetă, Pinocchio, realizată dintr-un butuc de un sculptor în lemn sărac, Gepetto. Pinocchio este deosebit, cu un nas care crește cu fiecare minciună spusă. Pe măsură ce băiatul păpușă călătorește în lume, el constată că are mai multe probleme decât atât.

 

De când a apărut în 1883, acest roman a devenit una dintre cele mai frecvent adaptate povești din întreaga lume. Această poveste despre o marionetă care nu vrea altceva decât să fie un băiat adevărat are o temă sinceră despre creșterea personală și umanitate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.