CAMPANIA  EXPUNEREA LA RADIAȚIILE UV ȘI CANCERELE DE PIELE

,,Protecția solară – un pas important pentru sănătate! ”

AUGUST 2021

 

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele; legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.

   Scopul campaniei : este conștientizarea populației cu privire la necesitatea adoptării de comportamente protective pentru a preveni  apariția cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţii ultraviolete.

    Obiectivul principal al campaniei : este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.

Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece această vitamină este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice.Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite și fotocojunctivite). Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcția sistemului imunitar.

Riscul de apariție a cancerelor de piele non-melanom a fost examinat în ceea ce privește expunerea la soare și se pot trage următoarele concluzii:

 • Cancerele de piele de tip non-melanom sunt cele mai frecvente în părțile corpului care sunt în mod obișnuit expuse la soare, cum ar fi urechile, fața, gâtul și antebrațele. Aceasta implică faptul că expunerea repetată pe termen lung la radiații UV este un factor cauzal major.
 • În unele țări există o relație clară între incidența crescândă a cancerelor de piele non-melanom și niveluri mai ridicate de radiații UV.

Principalii factori de risc a melanomului (forma cea mai agresiva de cancer de piele) sunt:

 • Un număr mare de nevi pigmentari atipici (alunițe) este cel mai puternic factor de risc pentru melanomul malign la populațiile cu piele deschisă la culoare.
 • Melanomul malign este mai frecvent în rândul persoanelor cu ten palid, ochi albaștri și păr roșcat sau deschis.
 •  Expunerea ridicată și intermitentă la razele solare UV pare a fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea melanomului malign.
 • Incidența melanomului malign la populațiile albe crește în general cu scăderea latitudinii, cea mai mare incidență înregistrată apărând în Australia, unde ratele anuale sunt de 10 până la  20 de ori mai mari decât ratele din Europa atât pentru femei cât și pentru bărbați.
 • Mai multe studii epidemiologice susțin o asociere pozitivă cu istoricul arsurilor solare, în special apărute  la o vârstă fragedă.
 • Rolul expunerii cumulate la soare în dezvoltarea melanomului malign este fără echivoc. Cu toate acestea, riscul de melanom malign este mai mare la persoanele cu antecedente de cancer de piele non-melanom și de keratoze solare, ambele fiind indicatori ai expunerii cumulate la UV.

 

Factorii de risc individuali pentru cancerul de piele:

 • piele deschisă la culoare
 • ochi albaștri, verzi sau căprui
 • păr deschis la culoare sau roșcat
 • tendinta de a îți arde pielea ,mai degrabă decât de a te bronza
 • antecedente de arsuri solare severe
 • multe alunițe (nevi pigmentari)
 • pistrui
 • un istoric familial de cancer de piele

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) a lansat un demers de educare şi informare a publicului larg, şi în special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului „Un viitor fără pată!”. Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase si evolutia lor in cancer de piele este  bine:

_-     să ne expunem maxim 90 de minute la soare pe zi (cam cât durata unui meci de fotbal).

 • expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 – 16.00 (ţine de latitudinea la care se găseşte ţara noastră).
 • trebuie să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac cât mai des spălată devine mai fotoprotectivă, deci nu trebuie să folosim tricouri noi când stăm la soare.
 • să folosim ţesături care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare
 • trebuie să folosim pălării cu boruri mari,
 • să folosim creme fotoprotectoare, să identificăm gradul de protecţie faţă de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele
 • să se evite bronzarea la solar
 • să se consume legume şi fructe bogate in precursori de vitamina A (cu coaja galbenă şi portocalie).

Date statistice cancer de piele  judetul Hunedoara:

 

 

   Cazuri noi

 

2017

 

2018

 

2019

 

2020

Cancer total 1557 1469 1922 2118
Cancer de piele 85 126 147 158

 

Compartimentul Evaluare si Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara ,va efectua actiuni de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

 

DIRECTOR EXECUTIV ,                                                         MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

Ec. Mezei Sebastian  Ioan                                                                                 Dr.  Ghiara Oana    

 

 

 

 

COORDONATOR C.E.P.S.E.S.,

Dr. Roșca Daniela

 

 

 

Intocmit /redactat: as Jalba Adriana

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.