Actualitate

Cel mai consumat aliment din lume. Miliarde de oameni îl mănâncă

Datele recente arată că în lume există peste 50.000 de plante comestibile, dar doar 15 dintre ele asigură 90 la sută din aportul energetic alimentar mondial. Ore­zul, porumbul și grâul reprezintă două treimi din această cantitate. Alte alimente de bază sunt meiul și sorgul, cartofii, maniocul, igna­mele și taro, și produsele de ori­gine animală, cum ar fi carnea, peș­tele și lactatele.

În Munții Anzi
Alimentele de bază depind în mod tradițional de plantele native dintr-o regiune. Cu toate acestea, odată cu îmbunătățirea agriculturii, a de­po­zitării alimentelor și a transportului, unele alimente de bază se schimbă. De exemplu, în insulele din Pacificul de Sud, rădăcinile și tuberculii, cum ar fi taro, sunt alimente de bază tra­diționale. Cu toate acestea, din 1970, consumul acestora a scăzut. Alimentele care erau specifice unei regiuni devin populare în regiuni în care acestea nu cresc în mod tra­di­țio­nal. Quinoa, de exemplu, este o plan­tă asemănătoare cerea­le­lor care este cultivată în zona înal­tă a Munților Anzi din America de Sud. Astăzi, quinoa este populară mult în afara Americii Latine. Dar, toate da­tele statistice au dat un alt aliment pe bază de plante ca fiind cel mai consumat aliment din lume, asta poate și datorită faptului că este con­sumat de milioane de oa­meni.

Cine este pe locul al doilea
Deși nu ai crede aceste date, cel mai consumat aliment din lume este orezul, un aliment de bază pen­tru mai mult de 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, în special în Asia, America Latină și în unele părți ale Africii. Orezul este cultivat în Asia de mii de ani, iar oamenii de știință cred că oamenii au do­mes­ticit pentru prima dată orezul în India sau în Asia de Sud-Est, ulterior ajungând în Japonia, în urmă cu apro­ximativ 3.000 de ani. Cel mai probabil, portughezii l-au introdus în America de Sud în secolul al XVI-lea. În prezent, cei mai mari produ­că­tori de orez din lume sunt China, India și Indonezia, iar în afara Asiei, Brazilia este cel mai mare pro­du­că­tor de orez, acesta crescând în cli­ma­tele calde și umede. Se dezvoltă bine în soluri îmbibate cu apă, cum ar fi în câmpiile inundabile ale râu­ri­lor asiatice precum Gange și Mekong. „Orezul de apă adâncă” este un soi de orez adaptat la inundațiile adânci și este cultivat în estul Pakistanului, Vietnam și Birmania. Cel mai con­su­mat aliment din lume, orezul, în lista recentă este urmat de porumb, originar din America Centrală, unde a fost domesticit de azteci și mayași. Porumbul rămâne și astăzi cea mai răspândită cultură din America, fiind cel mai mare cultivator de po­rumb din lume, cu peste 40 la sută din porumbul mondial. China, Brazilia, Mexic și Argentina produc, de ase­menea, cantități mari de porumb.