Actualitate

CEH scapă de plata unei amenzi de aproape 4 milioane de lei

Decizia instanței de judecată este definitivă. Compania energetică hune­doreană a contestat o sancțiune apli­cată pentru că n-a achiziționat certi­ficate verzi.

Șase contravenții
Complexul Energetic Hunedoara a contestat procesul verbal de constatare și sancționare, în urma căruia ar fi trebuit să plătească nu mai puțin de 3,8 milioane de lei, iar decizia instanței de fond i-a fost favorabilă. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut apel iar cazul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara. S-a reținut că societatea a mai fost sancționată contravențional în ultimii 5 ani, prima data cu avertisment iar ulterior cu amenzi, fiind aplicate în total un număr de 6 contravenții. „Instanța a reținut că societatea a făcut eforturi substanțiale pentru a achiziționa certificatele verzi necesare pentru îndeplinirea cotei obligatorii pentru anii 2018, 2019 şi 2020. Având în vedere situația în care se află societatea şi anume fiind în pro­cedura generală a insolvenței deschisă la solicitarea creditorilor, aceasta a fost în imposibilitate de a achiziționa cota de certificate verzi aferentă trimestrului III al anului 2020”, se arată în soluția Tribunalului Hunedoara.

Neconcordanțe descoperite de tribunal
Totuși, nu acest aspect a fost motivul principal pentru care CEH a scăpat de plată. În motivare compania a susținut nelegalitatea procesului verbal întrucât fapta prevăzută (…) nu este descrisă co­respunzător. ”Numărul de certificate verzi (stabilit la 7004 CV) este în con­tradicție cu ceea ce s-a reținut prin procesul verbal, respectiv cu faptul că nu şi-a îndeplinit obligația legală de a achiziționa cota obligatorie estimată. Or, atâta timp cât cota obligatorie este estimată, nu poate rezulta corelativ obligația de a achiziționa un număr de­ter­minat, exact indicat de certificate verzi”, se arată în dosar. Tribunalul Hunedoara a apreciat că data săvârșirii faptei coincide cu data Deciziei Președintelui ANRE nr. 2047 privind stabilirea ope­ratorilor economici care nu şi-au înde­plinit cota obligatorie estimată de achi­zi­ție de certificate verzi şi a celor care nu şi-au îndeplinit obligația legală de achiziție de certificate verzi din piața cen­tralizată anonimă spot de certificate verzi pentru anul 2020, trimestrul III, respectiv cu data de 11.11.2020. Tribu­nalul a menținut soluția primei instanțe de înlocuire cu avertisment a sancțiunii amenzii în cuantum de 3.807.475,25 lei. (M. Gânju).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura