Actualitate

Insemex Petroșani, în elita institutelor de cercetare

Magdalena Șerban

La sediul Bibliotecii Academiei Române din București a avut loc pre­zentarea raportului de țară în do­me­niul cercetării-dezvoltării-ino­vă­rii, realizat cu ajutorul Mecanismului de sprijin al politicilor (Policy Sup­port Facility – PSF).
La eveniment au luat parte repre­zentanți ai Institutul Național de Cer­cetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, delegația fiind formată din dr. ing George Artur Găman, director general și dr. ing. Daniel Pupăzan, director Tehnic.

Abordare punctuală
În deschidere au susținut alocu­țiuni: Sebastian Ioan Burduja, Minis­trul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Jean-Eric Paquet, director general Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare UE, Ligia Deca, consilier pre­zidențial – Departamentul Educației și Cercetării, Sorin-Valentin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului pentru Educație și Cercetare. Raportul de țară a fost pre­zentat de Mariam Camarero, Pre­șe­dinte panel experți PSF România, pro­fesor de economie la Universi­ta­tea Jaume I Castellón, Spania.
„Prezența la acest important eveni­ment științific, alături de cele mai prestigioase entități de cercetare și educație din România, atestă statutul instituției noastre, în contextul bunei implementări a politicilor naționale în domeniul cercetării, dezvoltării, ino­vării și a eforturilor de integrare în spa­țiul european al CDI. O parte din­tre recomandările făcute de experți ur­măresc revizuirea politicilor gene­rale în două direcții: asigurarea unei finanțări instituționale suficiente și reformarea mecanismelor de finan­țare pentru a asigura o orientare spo­rită a impactului, reducerea mecanis­mu­lui administrativ și birocratic care apasă asupra organizațiilor de cer­cetare, folosirea oportunității de îm­bu­nă­tățire a performanței inovației ba­zate pe colaborarea știință-indus­trie și totodată amplificarea efortu­rilor pentru o poziționare mai bună a României în instituțiile europene, trecând de la un rol pasiv la unul mai activ, cu concentrare pe segmente prioritare și angrenând experți cu viziune de ansamblu”, a afirmat dr.
ing. George Artur Găman (foto, în dreapta), direc­torul general al Insemex Petroşani şi preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă. După înche­ierea manifestării a avut loc o întâlnire a reprezentanților in­stitutelor națio­nale de cercetare-dezvoltare cu Ministru Sebastian-Ioan Burduja, în cadrul căreia au fost discutate as­pecte privind problemele de maximă importanță cu care se confruntă INCD-urile din România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura