ActualitateComunitate

Ce patrimoniu UNESCO avem în județ

Ieri, Consiliul Județean Hunedoara, prin Di­recția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT) a marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România organizând un simpozion.

Tezaur uman viu
Astfel, reprezentanții instituțiilor direct implicate în administrarea, protejarea, cercetarea și punerea în valoare a obiectivelor UNESCO, precum și deți­nătorii titlului de Tezaur Uman Viu, au realizat un bilanț al anului 2021 privind activitatea specifică în ceea ce privește patrimoniul cultural.
„Mă bucur că suntem împreună astăzi. Con­du­ce­rea DGAMPT Hunedoara are o sarcină deloc ușoa­ră de a asigura buna administrare a cetăților da­ci­ce. Patrimoniul cultural din județul Hunedoara este extrem de valoros și avem obligația de a-l păstra și promova. Eu vă doresc succes!”, a declarat pre­ședintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: bi­serici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993); Mă­năs­tirea Horezu (1993); satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile da­cice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Si­ghișoara (1999); ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999); situl natural Rezervaţia Bio­sfe­rei Delta Dunării (1991) și pădurile seculare și vir­gine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017).
România are, de asemenea, și șapte elemente înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, dansul fecioresc din Ardeal, meșteșugul țeserii scoarței și prac­ticile culturale asociate zilei de 1 Martie – Măr­țișorul).
Cele mai cunoscute elemente din județul Hune­doa­ra, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt cetățile dacice din Munții Orăștiei care sunt administrate de DGAMPT Hunedoara.
De asemenea, suprafețe întinse din Parcul Na­țio­nal Retezat sunt incluse, din anul 1979, în Lista UNESCO-MAB de Rezervații ale Biosferei (Man and Biosphere Programme), o listă care cuprinde 631 de obiective din întreaga lume. Rezervația bio­sfe­rei Retezat se află sub gestiunea Administrației Parcului Național Retezat, în coordonarea Filialei RNP Romsilva Hunedoara. Județul Hunedoara se mân­drește și cu trei persoane care dețin titlul de Tezaur Uman Viu: Pera Bulz, Mircea Lac, Cosana Vinca. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura