Ce mutare va face Traian Băsescu?

Aşa cum era de aşteptat, Guvernul Croitoru a fost respins, ieri, de Parlament. Legat de acest vot negativ, putem spune că noua majoritate parlamentară – formată din PSD-PC, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor – a funcţionat şi ieri fără probleme, ţinându-se tare pe poziţie. Când spunem asta, ne referim la faptul că preşedintele Băsescu şi democrat-liberalii săi n-au reuşit să facă nici o breşă în această majoritate, constituită ad-hoc, în urmă cu peste o lună, deşi încercări au fost numeroase. Ca o ironie a sorţii, preşedintele Băsescu a încasat noul bobârnac chiar de ziua lui.
Despre premierul desemnat, Lucian Croitoru, ce să zicem? Omul şi-a jucat rolul până la capăt, deşi ştia că n-are nici o şansă să ajungă prim-ministru. Întrebarea este de ce a făcut-o, când mai onorabil pentru el era să-şi depună mandatul imediat ce a văzut că şansele sale sunt egale cu zero? Pentru că, aşa cum a declarat imediat după respingerea Cabinetului său, este genul de om care îşi ia orice sarcină în serios şi o duce până la capăt? Sau pentru că aşa a fost programat de la Cotroceni, el având rolul să tragă la maximum de timp, pentru a-i da răgaz preşedintelui Băsescu să gândească altă stratagemă, prin care să menţină Guvernul Boc 3 la butoane, până după alegerile prezidenţiale. Oricare din aceste două variante poate fi valabilă, dar nu ştiu ce mă face să cred că a doua este cea adevărată.
Dar, gata cu Lucian Croitoru şi guvernul său. Întrebarea este ce mutare va face acum preşedintele Băsescu? Îl va desemna pe Klaus Johannis premier, aşa cum propune noua majoritate parlamentară? În mod sigur, nu! Deşi, dacă ar face această mutare, lui Traian Băsescu i-ar creşte spectaculos cotele în rândul cetăţenilor, deci şi şansele să câştige fără probleme al doilea mandat de preşedinte al României.
Mai mult ca sigur, că preşedintele Băsescu nu va ţine cont de propunerea majorităţii parlamentare şi va desemna o altă persoană care să formeze un nou guvern. Probabil că, de data asta, cel desemnat va fi un politician. Şi mai probabil, acesta va fi un membru PDL. Deci, pe cine va sacrifica, de data asta, Traian Băsescu, pentru a-şi atinge obiectivul personal? Fiindcă, este clar, noul premier desemnat – cu excepţia lui Klaus Johannis – va avea aceeaşi soartă cu Lucian Croitoru. Dinspre PDL a răsuflat că ar fi vorba de Vasile Blaga. Oare va accepta acesta să se mai sacrifice o dată, pentru a-i face jocurile preşedintelui?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.