ActualitateFlash

Ce legătură este între noul PUG al Devei şi Taiwan Tower?

Sorina Popa

Arhitectul român Dorin Ştefan (foto), care a câştigat concursul internaţional pentru proiectarea unui turn de circa 350 de metri, ce va deveni noul simbol al Taiwanului, este cel care va realiza şi noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Deva. Primarul Devei, Mircia Muntean, a declarat că este nevoie de un nou PUG al municipiului, deoarece oraşul se dezvoltă în continuare.

Finalizat în doi ani

Prezent la Deva, la finele săptămânii trecut, arhitectul Dorin Ştefan a declarat, că în România nu există aparatul juridic necesar pentru impunerea unui urbanism normal. „De multe ori, noi, arhitecţii, suntem acuzaţi că realizăm anumite proiecte, însă, de fapt, ele nu se respectă, nu că noi le-am făcut într-un fel. În România, nu se aplică amenzi când nu există autorizaţii. Nu există o gândire verde, ecologică”, a declarat Dorin Ştefan. Celebrul arhitect declară că noul PUG al municipiului Deva va fi finalizat în doi ani.

Recordurile „Taiwan Tower“

Turnul proiectat de arhitectul român la concursul din Taiwan va deţine câteva recorduri. “Nu e un turn de birouri, ci e un turn-semnal, cu funcţiune de turism, gen Tour Eiffel. În clădire se vor afla un muzeu al oraşului, un restaurant belvedere, nişte birouri de administraţie. Conceptul se bazează pe nişte lifturi uriaşe care au forma unor zeppeline ce urcă până la 300 de metri. Fiecare zeppelin poartă câte 50 de persoane. Sigur că în acest turn va fi foarte multă tehnologie, pentru că se bazează pe energie neconvenţională: foarte multe baterii solare, celule fotovoltaice, apa de ploaie care este convertită. Fiind un semnal pentru un oraş în expansiune, el trebuie să reprezinte tot ce este la zi în energie şi tehnologie“, spune arhitectul Dorin Ştefan.

Cine este Dorin Ştefan

Câştigătorul proiectului Taiwan Tower (foto) este vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România şi membru al Comisiei de urbanism a Primăriei Capitalei. La acest concurs au participat 237 de arhitecţi din întreaga lume, proiectul românului Dorin Ştefan fiind declarat câştigător. Arhitectul a participat de-a lungul vremii la numeroase concursuri internaţionale de anvergură: proiectul Operei din Sofia (1974), cel al Bibliotecii Naţionale din Teheran şi cel al Halelor din Paris (1979). Dorin Ştefan a propus şi o variantă constructivă pentru Teatrul Naţional al Japoniei (1986), iar în 1992 a concurat pentru proiectarea Casei Austria la New York.

One thought on “Ce legătură este între noul PUG al Devei şi Taiwan Tower?

  • felicitari d-lui arhitect ptr realizare ! dar, sa nu confundam spatiul asiatic cu cel romanesc, unde insasi conceptia se muleaza pe o realitate destructurata. pug ul devei se va adapta la functia sa de centru judetean, oras din categoria celor mici si mijlocii, posibil centru secundar intre timisoara si cluj si..cam atat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura