Ce au descoperit inspectorii Curţii de Conturi la Primăria comunei Peştişu Mic. A cumpărat o Dacia Duster pentru curăţarea păşunilor

10 noiembrie 2014 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

02 Lorean-Casian-Voina-Primar-Pestisu-Mic-0340Sorina Popa

Primarul comunei Peştişu Mic, Casian Leorean Voina (foto), riscă să fie amendat sau, mai rău, să se aleagă cu un dosar penal, dacă nu duce la îndeplinire măsurile impuse de Camera de Conturi Hunedoara, în urma unor verificări efectuate la primăria comunei amintite.
Spor de dispozitiv dat ilegal
MESAGERUL HUNEDOREAN a arătat că verificarea efectuată la Primăria Peştişu Mic a scos la iveală mai multe nereguli făcute de primarul liberal al comunei şi alţi funcţionari de acolo. Controlul respectiv a vizat activitatea primăriei din perioada 2011-2014. Potrivit inspectorilor, edilul PNL din Peştişu Mic nu a vrut nici în ruptul capului să ia măsurile necesare pentru a remedia anumite plăţi efectuate din banii publici, deşi exista chiar şi o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, în raportul Camerei de Conturi Hunedoara se specifică faptul că primarul Casian Leorean Voina nu a trecut la recuperarea debitelor „după ce s-au plătit drepturi băneşti salariaţilor, cu titlul de spor de dispozitiv, în lipsa existenţei unor prevederi legale care să menţioneze acest lucru. S-a dispus recuperarea sumei de 215.845 de lei, prejudiciul reprezentând contravaloarea sporului de dispozitiv. Precizăm că abaterea a fost consemnată şi în anul
2010, dar a fost contestată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat însă irevocabil, în această chestiune, respingând recursul Primăriei comunei Peştişu Mic, ca nefondat. Dar, sentinţa nu s-a pus în executare nici până la data de 16 iunie 2014”. Tupeul primarului merge până într-acolo încât şi-a achitat masteratul făcut la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, din banii publici, spunând că s-a perfecţionat profesional. „Nu pot fi forme de perfecţionare profesională şi nu pot fi finanţate din bugetul de stat sau din bugetul local studiile universitare sau cele de doctorat”, se arată în raportul celor de la Camera de Conturi. Ca atare, primarul Voina e bun de plată şi din acest punct de vedere.
Bani daţi înainte de recepţia lucrărilor
Şi la subvenţiile încasate din întreţinerea pajiştilor s-au constatat nereguli. Astfel, „în perioada 2011-2013, primăria a achitat din bugetul de venituri proprii şi subvenţii, curăţări şi igienizări păşuni, pe baza unor contracte încheiate cu prestatorii, în condiţiile nestabilirii şi neevaluării corespunzătoare a lucrărilor achiziţionate, precum şi a recepţionării şi plăţii necorespunzătoare. Societăţii Corema Invest SRL i s-a plătit în trei tranşe suma pentru lucrarea făcută, înainte de recepţia acesteia. Pentru SC Crystalin Dinamic SRL s-a plătit 100.000 de lei pentru curăţarea păşunilor, în două contracte, cu durata de şase luni.
„În acest caz, au fost încheiate procese verbale la terminarea lucrărilor pentru întreaga lucrare şi valoare a contractelor la un interval de o lună, de la încheierea lor, deşi termenul era de şase luni, iar fizic, această lucrare nu era posibil de efectuat de către firma prestatoare. Valoarea estimată a abaterii este de aproximativ 42.000 de lei. Persoanele cu atribuţii în domeniul în care s-au constatat aceste abateri sunt: primarul Casian Leorean Voina, Ana Cristina Mureş, inspector taxe şi impozite, Angela Bera, referent urbanism, Simona Sofineti, inspector specialitate, semnatara recepţiei lucrărilor, Laura Ţârlea, fostă angajată a primăriei”, se arată în raport.
Trebuie să remedieze neregulile
Tot la Primăria din Peştişu Mic s-a achiziţionat un autoturism Dacia Duster, dar el a fost trecut în scripte ca autoutilitară. Pesemne, primarul Voina nu cunoaşte, sau s-a făcut că nu ştie, cum arată o asemenea maşină. Motivul cumpărării Daciei Duster ar fi fost că aceasta s-ar fi folosit la curăţarea păşunilor şi de aceea, din subvenţia de la APIA, s-a făcut cheltuiala respectivă.
„Resursele financiare rezultate din administrarea pajiştilor proprietate publică sau privată a comunelor se utilizează exclusiv pentru îndeplinirea competenţelor şi atribuţiilor care le revin pentru administrarea, organizarea şi întreţinerea acestora. Valoarea estimativă a abaterii constatate este de aproximativ 609.000 de lei, privind bunuri şi investiţii finanţate din bugetul local”, spun specialiştii de la Camera de Conturi Hunedoara.
Ca atare, primarul Casian Leorean Voina are termen, impus de cei care l-au verificat, să remedieze, până la finele anului 2014, toate neregulile constatate la instituţia pe care o conduce. Dacă nu, ca ordonator principal de credite, va trebui să dea socoteală pentru cheltuirea banului public în mod necorespunzător.
Primarul din Peştişu Mic a declarat recent că a contestat hotărârea Camerei de Conturi Hunedoara. Să vedem ce spun cei de la Curtea de Conturi, în final, legat de raportul cu pricina.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. PSD ist spune:

    Bravooo Currrrtii.
    Ca si noi primarii PSD (toti) am luat Duster , dar pentru curatirea pajistilor din Rai.
    Dar ea Currrtea a mers doar la un PNL ist, ca astia nu vor sa kolaboreze.
    Dom’ primar , pai Ponta ti-a dat masina si matale te miri acum ca Votkaroiu vine in control ?!?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Rezervaţia de zimbri de la Haţeg ar putea fi deschisă

Conducerea Direcţiei Silvice Hunedoara, care administrează rezervaţia de zimbri de la Haţeg, a intenţionat să o deschidă încă de săptămâna...

Drumul spre Herculane va fi finanţat cu prioritate

Drumul Naţional 66A Câmpu lui Neag-Herculane va primi finanţare de la bugetul de stat, pentru a fi continuate lucrările de...

Bulina neagră, 11.11.2014

Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean  Hunedoara Pentru că a susţinut public, după percheziţia procurorilor DNA, că el nu avea habar...

Închide