Ce a decis instanţa la apelul din dosarul Berbeceanu&Mureşan. Documente SRI desecretizate şi martori reaudiaţi

13 iunie 2018 | 9 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis o serie de probe care vor fi administrate în apel în dosarul în care sunt judecaţi Traian Berbeceanu (foto) şi acuzatorii săi, Ioan Mureşan, fost procuror şef al DIICOT Alba, fostul procuror Nicolae Cean şi poliţistul Alin Muntean. Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru 19 iunie.

Martori noi vor fi audiaţi
Aşadar, la cererea DIICOT, instanţa a admis reaudierea a 20 de martori, printre care Dan Balint, Ovidiu Ioiescu, zis „Pera”, Dorin Şionei, Dorin Cupeţiu, Monica Cupeţiu, Cristian Link, Aurel Rişcuţă ş.a. De asemenea, va fi audiat martorul cu identitate protejată Daniel Călin şi mai mulţi martori noi, respectiv Octavian Dragoş, Lazăr Băcean, Simona Eugenia Crăciun, Corina Herban şi Carol Vaida.
Tot la cererea DIICOT, magistraţii ÎCCJ au admis desecretizarea unor note SRI, cu caracter „strict secret”, aflate în dosar. „Admite cererea privind desecretizarea notelor transmise de către SRI prin adresa din 12 ianuarie 2016, înregistrată sub nr. 0010/CDC din data de 13 ianuarie 2016 la Compartimentul de Documente Clasificate al ÎCCJ, depuse pentru dosarul nr. 2738/1/2014, înscrisuri, cu caracter, «strict secret». Dispune emiterea unei adrese în atenţia Compartimentului amintit al ÎCCJ în vederea derulării procedurilor necesare desecretizării notelor anterior menţionate şi, ulterior, depunerii acestora la dosarul cauzei”, se arată în decizia instanţei.

Zeci de interceptări cerute în dosar
La solicitarea inculpatului apelant Ioan Mureşan, 23 de martori vor fi reaudiaţi, printre care Alin Simota, Ioan Tarnu, Dumitru Albu, Cătălin Manolache, Mircea Ilisei, Valentin Trif ş.a. Magistraţii ÎCCJ au mai admis, în parte, proba cu înscrisuri, solicitată de Mureşan. Astfel, instanţa a dispus emiterea de adrese către mai multe instituţii pentru obţinerea unor documente cum ar fi sesizarea expediată prin poştă de Dumitru Albu, la BCCO Alba. O altă adresă va fi trimisă către „Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Cabinetul Procurorului General, pentru a se înainta, în copie certificată, Ordinul prin care a fost retras avizul de poliţie judiciară acordat lui Traian Berbeceanu”. În plus, s-a dispus emiterea unei adrese către „DIICOT – Structura Centrală, pentru a se înainta declaraţiile şi înregistrările ambientale vizând pe martorii Litera Cristian (din data de 26.11.2013), Litera Simina (din data de 02.12.2013) şi Ioiescu Ovidiu (din datele de 09.12.2013 şi 20.06.2014) din dosarul nr. 109D/P/2013 privind pe Litera Cristian (disjuns din dosarul nr. 100D/P/2012)”. Pe lângă acestea, magistraţii ÎCCJ au solicitat depunerea la dosar a tuturor înregistrărilor convorbirilor telefonice ambientale, dintre Traian Berbeceanu şi mai multe persoane, realizate în dosarul în care a fost urmărit penal. Precum şi a tuturor înregistrărilor conversaţiilor poliţistului de pe Skype şi Whatsapp, aflate pe sistemele informatice ridicate la percheziţii.
De asemenea, au mai fost cerute de la DNA, înregistrările convorbirilor telefonice ale lui Ioan Mureşan, efectuate în baza unei ordonanţe provizorii. La dosarul principal, vor mai fi ataşate o serie de alte cauze, precum cele în care s-a judecat măsura arestării preventive luate faţă de poliţistul Traian Berbeceanu, la cererea procurorilor DIICOT.
O serie de cereri de probaţiune formulate de Mureşan au fost respinse de instanţă. Printre acestea se numără cea prin care fostul procuror a vrut să afle de la IGPR dacă deveanul Cristian Litera, martor în dosar, a avut vreodată calitatea oficială de informator al Poliţiei.
În ceea ce priveşte cererea de probe formulate de avocatul lui Traian Berbeceanu, a fost admisă proba cu înscrisuri, referitoare la diferenţele de venit nerealizat de către poliţist.

Sentinţa primei instanţe
Reamintim că, în prima instanţă, dosarul a fost judecat de un Complet de trei judecători de la ÎCCJ. Atunci, magistraţii l-au achitat de toate acuzaţiile pe fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, găsindu-i vinovaţi pe cei care i-au instrumentat dosarul. Astfel, fostul procuror şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Complicii lui Mureşan, poliţistul Alin Muntean şi fostul procuror Nicolaie Cean, au fost condamnaţi la patru, respectiv doi ani de puşcărie. În acelaşi dosar au mai fost judecaţi şi au primit sentinţe de achitare Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Adrian Mihalache, oameni de afaceri din judeţ. Doar Gheorghe Rusu a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi a fost condamnat la trei ani de închisoare. Sentinţa ÎCCJ nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel atât de procurorii celor două instituţii, cât şi de inculpaţi. Dosarul principal este format din două cauze care au fost conexate, cea în care Traian Berbeceanu a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT şi a doua în care Mureşan, Cean şi Muntean au fost puşi sub acuzare de DNA. Berbeceanu era acuzat, în principal, de favorizarea unui grup infracţional organizat iar ceilalţi trei, de represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual, fapte comise la instrumentarea dosarului în care poliţistul a fost anchetat.

Loading...

Comentarii (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. George spune:

  Ce fata de tigan are bulangiu asta. Iar merg sifoanele de serviciu ( Lyterosu, Perasifon, Gabi Pirvoni) sa vomite la Inalta Curte. Prost e cine-i crede.

 2. Lute care te..... spune:

  Se strange latul, gunoiule!!!

 3. Popescu Traian Ioska spune:

  pe Frace nul cheama la instanta? el este sifonul number one in Deva

 4. Buza spune:

  Cine-i avocata berbecului? Loredana Tirnovan? Aia-i o excroaca si o curva. Mie mi-a dat teapa de 20.000 euro. O jigodie.

 5. Pirlea Ioska spune:

  astai duhovnicul lui Frace si al lu Perasifon

 6. Buza spune:

  Porecla avocatei loredana tirnovan e avocata sifon. Isi sifona clientii la berbeceanu.

 7. Neo spune:

  La puscarie tigane.

 8. Cristi spune:

  De data asta ii gata berbecaru asta. Toti patru o sa mearga la puscarie.

 9. Unu spune:

  Toti interlopii sint sifoane. Niste jeguri.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră 14.06.2018

Flaviu Parna, din municipiul Hunedoara Pentru că a fost arestat preventiv, împreună cu alţi patru complici, fiind acuzat de procurorii...

Bulina albă 14.06.2018

Ioan Cobori, managerul Spitalului municipal Brad Pentru că se preocupă, ca un adevărat manager, şi acţionează cu consecvenţă pentru diversificarea...

Gura lumii, 14.06.2018

Vorbesc cârcotaşii că un fost edil s-a reorientat şi a bătut palma cu şeful cel mare al unui partid nou....

Închide