Ce „minuni” a gãsit Curtea de Conturi în bugetele locale

26 februarie 2010 | 5 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Nicolle Ebner

Din cei 18 ordonatori de credite locali, ale căror conturi de execuţie au făcut obiectul auditului financiar al Curţii de Conturi Hunedoara, la un număr de 14 s-au consemnat abateri cauzatoare de prejudicii. Raportul, publicat în Monitorul Oficial al României în data de 22 februarie 2010, conţine aprecieri asupra finanţelor publice la nivelul judeţului Hunedoara, precum şi principalele constatări rezultate din acţiunile de control/audit, desfăşurate în cursul anului 2009.

De la spor de sănătate şi indemnizaţii neimpozitate…

Curtea de conturi a verificat: Consiliul Judeţean Hunedoara şi primăriile Hunedoara, Deva, Lupeni, Geoagiu, Petrila, Băiţa, Blăjeni, Brănişca, Bucureşci, Bulzeştii de Sus, Ribiţa, Vaţa de Jos, iar cele mai importante abateri constatate la aproape 80 la sută dintre administraţiile verificate vizează: plăţi pentru lucrări neexecutate; cheltuieli neprevăzute de legislaţia în vigoare şi alte cheltuieli nelegale. De exemplu, unii primari şi viceprimari din mediul rural şi-au acordat drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii şi spor de dispozitiv de 25 la sută/lună, neprevăzute în lege. Curtea de Conturi a constatat că unele administraţii au acordat indemnizaţii în cursul anului, potrivit Contractului colectiv de muncă, fără a calcula şi contribuţiile aferente la bugetele asigurărilor sociale de stat, de sănătate şi fondurilor speciale. Alţi primari le-au acordat salariaţilor „drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii”, în cuantum de 200 lei/lună, omiţând să le impoziteze, pe motiv că „aceste drepturi nu sunt de natură salarială”. Tot la această categorie se înscriu şi consilierii locali din mai multe localităţi, care au primit indemnizaţii pentru participarea la şedinţele de consiliu, dar neimpozitate.

…la masterate şi salarii pentru preoţi

Alte primării trebuie să vireze înapoi la bugetele locale toţi banii alocaţi pentru decontarea unor servicii, precum cazare, masă, transport şi comision-plăţi, efectuate în baza Contractului colectiv de muncă, sau pentru: vestimentaţie, indemnizaţie pentru hrană, decontarea a 50 la sută din transportul la şi de la locul de muncă, precum şi decontarea unui curs de masterat pentru secretara unei primării. Una dintre primăriile hunedorene a decontat 7,7 mii lei pentru mese servite şi pentru produse alimentare achiziţionate de o echipă de fotbal din comună, în alte zile decât acelea în care a avut meciuri. Alt ordonator principal de credite (primar) a crezut că se pune mai bine cu Dumnezeu, dacă plăteşte salariile preoţilor de la bugetul local, în condiţiile în care acestea sunt asigurate din bugetul de stat. Verificările au dovedit că s-a pus rău cu inspectorii de audit. Alte primării, pe lângă sporul de stres, au dat spor de dispozitiv şi funcţionarilor, de parcă misiunea lor ar fi fost alta, nu aceea de a fi, tot timpul, la dispoziţia locuitorilor.

Zeci de mii de lei s-au dus din bugetele locale pe sporuri „de ecran” (15 la sută din salariu), în condiţiile în care în primării nu există decât un singur calculator, în biroul primarului, or, nici acesta nu a putut dovedi că petrece mai mult de 50 la sută din timpul de muncă la calculator. Bineînţeles că prejudiciile constatate de Curtea de Conturi trebuie recuperate, iar banii, viraţi în bugetele locale din care s-au făcut plăţile nelegale.

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ionel spune:

  verificatii toate aceste ineptii din localitatii ce sor dispozitiv ce sunt pe teatre de lupta spor calculator sunt primarii care nu stiu nici sa deschida calculatorul marea majoritate cans sunt cautatii la primarii au alte treburii personale faceti odata ordine in acest sector unde se fura ca in codru

 2. maria spune:

  ANINOASA:Primaria executata silit, salarii restante,conturi blocate,din 2007 curtea de conturi nu a efectuat nici un control,sporuri de fidelitate,confidentialitate,calculator,salari de merit,etc.Primarul vinde tot ce se poate vinde,este presedinte la C.S.Aninoasa(ANI,ce faci)toata lumea tace si sindicatu,pensionari angajati,TRAIASCA LEGEA TACERI! VINE IN CONTROL CINE TREBUIE (CC Afumatu)si tacere!

 3. Johann spune:

  MARIA,pe Botgros sau mai degraba Obrazgros il doare-n basca de starea comunitatii si chiar de propriul salariu de la Primarie atit timp cit pe el il plateste unu’ ca Samir (care taxele si impozitele nu si le plateste).Valea Jiului ar trebui sa-si schimbe numele in MiCA COlumbie avind in vedere naravurile primarilor,indiferent de ce culoare(orange,rosu sau violet).ANI,ce face ? Iaca si ea,pe centura cu fetele,cu matroana DNA Politika.

 4. delaursu spune:

  DA CE AVETI IMPRESIA CA PRIMARIILE SIMERIA SAU HUNEDOARA SUNT FETE MARI? SA FIM SERIOSI, JURA LE POATE DA LECTII SI LA MAFIOSII LUI BERLUSCONI!

 5. nicolae spune:

  Este un inceput promitator ,trebuie continuat ,iar cei care au dat aceste sporuri nedrepte ar trebui sa le returneze din veniturile propri ,sa raspunda pentru toate prostiile care le fac in detrimentul celor care i-au ales sa faca treaba buna .Dl MIRCIA a inceput sa isi arat preocuparile !!!!care nu ii fac cinste .La urmatoarele alegeri va fii sanctionat de locuitori Devei

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Culmea ghinionului

Credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap, dar de fapt, le-a pus poliţia cătuşe la mâini. Asta au păţit...

Monica Lupu şi cântecul de dragoste

Monica Lupu (foto) are 37 de ani şi 20 de ani în „câmpul muncii”. Nu-ţi vine să crezi că zace...

Reţea de evazionişti capturată

Un grup organizat, din Lupeni, care se ocupa de preluarea societăţilor comerciale cu datorii la stat, a fost prins de...

Închide