Actualitate

Cătune înghiţite de zăpadă

02 localnic dalja iarna1_resize

Dana Istudor

 Edilii din Petroşani au câştigat pariul cu prima zăpadă căzută peste centrul municipiului, dar l-au pierdut pe cel cu comunităţile din cătunele aparţinătoare de „capitala” Văii Jiului.

Doar cu maşini 4×4
Cele 100 de familii din cătunul Dâlja sau din cartierul Dâlja, după cum figurează aşezarea din punct de vedere administrativ, au rămas pe cont propriu, după ce edilii din Petroşani au uitat să-i deszăpezească şi pe ei. Cum au uitat şi să le facă drum demn de impozitul de municipiu perceput în fiecare an, oamenii trebuie să se descurce în fiecare iarnă cum pot. Ambele drumuri care leagă cătunul de Petroşani sunt înzăpezite, iar singurele autovehicule care s-ar încumeta să urce în sat este obligatoriu să aibă tracţiune 4×4 şi lanţuri, pentru a răzbate prin nămeţi, însă chiar şi aşa, succesul nu este garantat. În cazul unui dezastru, între tot satul este în pericol, spun localnicii, pentru că nimeni n-ar putea ajunge la ei în timp util. Nici ambulanţa nu poate urca şi nici pompierii n-ar avea cum să ajungă. În cătun, sunt familii care au bolnavi ce trebuie să ajungă periodic la spital, însă cum satul este izolat, pentru aceşti oameni, iarna este un calvar. „A fost o persoană din sat, care în toamnă a avut necazuri, pentru că a plouat şi nu a mai putut ajunge la timp la spital pentru tratament. Impozit ne cer, dacă nu-l achităm la timp, ne amendează”, spune o localnică.

Au şi o realizare
Pentru a ajunge la Petroşani, familiile din Dâlja trebuie să străbată prin nămeţi şi sălbăticie circa opt kilometri. La fel şi copiii care învaţă la şcolile din municipiu. Micuţii se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5, se grupează în mijlocul satului şi pleacă pe jos pentru a ajunge la cursuri. „Un părinte merge cu ei, mai ales iarna, deoarece este foarte periculos. Suntem chiar la poalele muntelui şi coboară lupul, ursul, animale sălbatice. Nu poţi să-i laşi singuri. A promis primarul că ne repară drumul”, spune Maria, o altă localnică din Dâlja. Situaţia este asemănătoare şi în Saşa, o altă aşezare care statistic este cartier al Petroşaniului. Drumul de câţiva kilometri, pentru că nu este asfaltat, nu a văzut vreodată plugul de îndepărtat zăpadă, aşa că familiile de aici sunt nevoite să coboare tot pe jos, prin nămeţi, până la civilizaţie. Municipalitatea Petroşani a reuşit totuşi, în acest an, să scape de chin o altă comunitate, după ce a obţinut finanţare şi a finalizat drumul de acces pentru familiile din cartierul Bosnia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura