Comunitate

Câți hunedoreni s-au autorecenzat în prima săptămână a acțiunii

Adriana Năstase

În prima zi a recensământului, timp de aproape 3 ore, platforma de autore­cenzare de pe site-ul special dedicat, recensamantromania.ro, a avut probleme de ordin tehnic.

Zi liberă
Astfel, după 5 zile, Institutul Național de Statistică a recepționat aproape 520.000 de chestionare.Așa cum era de așteptat, Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 76.000 de chestionare completate și tri­mise. Urmează județul Cluj, cu peste 23.000 de chestionare. Podiumul este completat de județul Ilfov, de unde s-au primit puțin peste 22.000 de chestionare. Județele Mehedinți, Giurgiu și Tulcea sunt codașe, până acum, în topul autorecenzării.
În județul nostru s-au autorecenzat aproa­pe 10.000 de hunedoreni în primele zile ale acestei acțiuni.
Facem mențiunea că fiecare salariat care se autorecenzează sau este autorecenzat are dreptul la o zi liberă plătită din partea an­gajatorului.
Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Pentru cei care nu au dispozitive conectate la Internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.
Angajatorii au obligaţia de a le acorda an­gajaților care prezintă codul eliberat de plat­formă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data re­a­lizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de con­firmare a încheierii cu succes a auto­re­cen­zării este generat automat de platforma informatică a site-ului recen­să­mân­tului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de re­cen­sământ.

Pentru prima dată, digital
Pentru prima dată în istoria recen­să­mintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locu­ințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o pre­mieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă, indiferent că sunt de la stat sau de la privat, și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie – 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și auto­recenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină difi­cul­tăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.
A doua etapă este recensământul obiș­nuit, dar care vine și ea cu o premieră: recen­zarea va fi făcută de către recenzori pe ta­bletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.
Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura