ComunitatePolitica si administratie

Câți bani le dăm beneficiarilor de ajutor social din Deva

Numărul orelor de muncă efectuate, în anul 2022, de către persoanele apte de muncă din familiile care au beneficiat de venitul minim garantat (ajutor social) în municipiul Deva se ridică la 10.521, anunță cei de la Primăria Deva.

Mai multe femei
Potrivit datelor centralizate de Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială (SEPBAS), cele peste 10.000 de ore de muncă au fost efectuate de 62 de persoane, mai mult de două treimi dintre acestea fiind femei și doar 31 la sută bărbați.
Conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se depăși regimul normal de lucru.
Orele de muncă sunt calculate pro­porțional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau per­soana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe țară, iar repartizarea acestora se face conform Planului anual de acțiuni de interes local, aprobat de Consiliul Local.

Refuzul de a efectua orele de muncă duce la suspendarea ajutorului social
Potrivit reprezentanților SEPBAS, în luna februarie 2023, un număr de 47 de persoane din familiile care be­ne­ficiază de venit minim garantat efec­tuează între 4 ore și 35 de ore de muncă în folosul comunității, conform Planului de acțiuni de interes local aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 20/2023.
Suma acordată ca ajutor social se stabilește în funcție de numărul de per­soane din familie și de valoarea In­di­ca­torului Social de Referință – de exem­plu: 149 lei/lună, în cazul persoanei singure sau 554 lei/lună, în cazul unei familii de 5 persoane.
Începând cu data de 1 martie 2023, ajutorul social se majorează cu 13,8 la sută, ca urmare a creșterii valorii In­dicatorului Social de Referință.
Plata ajutorului social se efectuează de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Hunedoara, pe baza situațiilor transmise, lunar, de către Direcția de Asistență Socială Deva. Suma medie lunară plătită, anul trecut, de stat beneficiarilor de ajutor social din municipiul Deva a fost de 22.618 de lei. În aceeași perioadă, nu­mărul mediu lunar al beneficiarilor a fost de 77 de familii sau persoane singure – în scădere cu 12 la sută față de anul 2021, când au fost înregistrate 86 de familii/persoane singure.
Refuzul unui loc de muncă oferit de AJOFM sau refuzul de a participa la ser­viciile pentru stimularea ocupării for­ței de muncă și de formare pro­fesională atrage încetarea dreptului la ajutor social.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura