ComunitateFlash

Castelul Corvinilor, destinaţie de vis, dar fără cazare

Carmen Cosman

Ultima fiţă în materie de turism este cazarea în diverse castele, cele mai multe medievale, unde doritorii se pot simţi, măcar pentru o noapte, regi sau domniţe. La Castelul Corvinilor, însă, deocamdată se pot organiza doar evenimente festive, însă speranţele nu sunt pierdute.

Atmosferă de basm
Pentru turiştii iubitori de istorie şi o atmosferă medievală, unele castele vin în întâmpinarea acestor cerinţe şi pun la dispoziţie doritorilor spaţii de cazare care îi transferă, măcar imaginar, în Evul mediu. Tarifele sunt mai mari decât cele practicate la hotelurile obişnuite şi în unele cazuri, depăşesc 150 de euro de persoană, dar atmosfera de basm, cu regi sau domniţe, merită toţi banii. Pe lista castelelor care oferă cazare turiştilor, nu se regăseşte, cel puţin deocamdată, Castelul Corvinilor din Hunedoara, dar acest lucru s-ar putea întâmpla după finalizarea proiectului de restaurare. Asta, bineînţeles, cu acordul Ministerului Culturii, fiind vorba despre un monument istoric.

Două nunţi, după doi ani
Deocamdată, la Castelul Corvinilor din Hunedoara se pot organiza doar evenimente festive şi, după doi ani de pauză, două cupluri au spart din nou gheaţa şi şi-au unit aici destinele. „Este o hotărâre a Consiliului Local municipal Hunedoara, prin care se pot închiria anumite săli pentru ceremonii private, pentru 1.000 de lei pe oră. După doi ani de pauză, anul trecut au fost organizate aici două nunţi”, a declarat Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului Corvinilor. Pentru aceste evenimente, însă, trebuie respectate anumite reguli de protecţie a monumentului medieval. De asemenea, Castelul a fost şi locul unde s-au turnat mai multe producţii cinematografice, respectiv filme artistice, documentare sau chiar clipuri publicitare.

Unele spaţii ar putea primi noi destinaţii
Pe viitor, totuşi, am putea vorbi şi despre cazare în fosta reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara. „Deocamdată, nu se poate vorbi despre cazare la Castel, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiţii”, a mai spus directorul Cerişer. Proiectul de restaurare al edificiului este blocat în acest moment, iar vechiul studiu de fezabilitate, care presupunea anumite refuncţionalizări, a fost înlocuit cu un altul, agreat de Ministerul Culturii şi, cel puţin acum, nu se ştie ce va propune din punct de vedere al refuncţionalizării anumitor spaţii.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Unic în România ca arhitectură, monumentul este vizitat anual de mii de turişti. „Bântuit” chiar de legenda lui Dracula, Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de experţii de la Lonely Planet drept o destinaţie „de vis” şi este inclus în topul celor mai frumoase 10 castele din Europa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura