Carmen Hãrãu va candida pentru Parlament

Mircea Lepădatu

Deşi ne aflăm într-o prelungită criză politică internă şi atenţia majorităţii românilor este îndreptată spre ce se întâmplă la vârful politicii autohtone, am  considerat că este oportun să aducem în atenţia cititorilor noştri, personaje publice locale, a căror activitate pe plan economic, social şi politic are un impact important la nivelul comunităţilor locale şi chiar al judeţului.
Una din figurile publice foarte cunoscute şi, am spune, importante, cu impact în sfera afacerilor şi al învăţământului universitar, dar şi în plan social şi politic, în Hunedoara, este doamna Carmen Hărău (foto), managerul unui grup de firme din municipiul de pe Cerna, profesor universitar şi om politic. Când spunem om politic, ne gândim la faptul că este membru PSD din anul 2000 şi chiar a candidat pe listele electorale ale partidului în acea perioadă.
La originea acestui interviu, stă următorul fapt: deşi în ultimul deceniu nu s-a aflat în prima linie a activităţii politice din judeţ, am aflat cu surprindere, în urma unui recent sondaj comandat de adversarii politici ai USL, că doamna Carmen Hărău este preferata hunedorenilor pentru un post de deputat în Colegiul Hunedoara, ea situându-se pe primul loc, la mare distanţă de activişti politici din prima linie, mediatizaţi ca atare.
***
Stimată doamnă Carmen Hărău, în primul rând, vă mulţumesc că aţi acceptat acest interviu, mai cu seamă că este de notorietate discreţia dumneavoastră în a vă manifesta în mass-media. Vă surprinde poziţia dumneavoastră din sondajul făcut în rândul hunedorenilor? Vă întrebăm aceasta, deoarece până în momentul efectuării acestuia, nu v-aţi făcut cunoscută public intenţia de a candida pentru un post în parlament.
Faptul că hunedorenii au încredere în mine nu mă surprinde. M-am născut în Hunedoara şi muncesc de zeci de ani aici, corect şi conştiincios. Elementul surpriză, să vă spun cinstit, este legat de faptul că adversarii politici ai USL m-au măsurat într-un sondaj pe această temă, într-o perioadă în care ideea ca eu să candidez nu era pe deplin conturată. Adevărul este că de ani de zile, începând cu 2004, am primit adesea propuneri de a candida, la alegerile locale sau parlamentare, din partea unor formaţiuni de pe întreg eşichierul politic. Spre exemplu, în 2004, PSD mă vedea primăriţă, iar liberalii mi-au propus acelaşi lucru în 2008. Din partea PDL, am primit propunerea de a candida pentru Parlamentul European şi lista poate continua. Datorită faptului că am respins din start aceste propuneri, n-am putut să verific până la capăt cât de serioase au fost ele.
***
De ce le-aţi respins?
Îmi place să cred că numele Carmen Hărău este asociat în conştiinţa colectivă a hunedorenilor cu proiectele făcute bine, până la capăt, în ansamblu şi în detaliu. Proiectele politice pe care le-aş fi început în anii precedenţi n-ar fi beneficiat de tot potenţialul pe care eu îl pot dezvolta, când mă ocup serios de o treabă. Pe de-o parte, deoarece nu aveam maturitatea necesară de a mă manifesta ca om politic. Pe de altă parte, începând cu anul 2002, mi-am asumat punerea pe picioare a unei structuri economice – industrie grea, construcţii şi servicii – cu sute de angajaţi. Aşa că acum, pot spune cu satisfacţie, că această mare „familie” a mea – adică firma pe care o conduc – numără azi peste 700 de angajaţi, în timp ce în  2002, număra doar 50 de oameni.
***
Aveţi o activitate economică solidă, diversificată, cu un număr însemnat de  angajaţi. Cum aţi reuşit, totuşi, în contextul economic românesc, mai ales în aceşti ultimi ani grei de criză economică, o astfel de performanţă? V-a ajutat faptul că sunteţi implicată şi în viaţa politică?
Să o luăm pe rând. Am reuşit să am succes în afaceri cu multă muncă, cu nesomn, cu anticipaţie economică, folosind cunoştinţele unei şcoli făcute bine şi cu ajutor de la Bunul Dumnezeu. În ceea ce-i priveşte pe politicieni, nu m-a ajutat nimeni. Ba din contră, este de notorietate în Hunedoara că unii dintre ei au încercat să-mi bage beţe-n roate cât au putut.
***
În ce măsură, dezvoltarea companiei dumneavoastră se bazează pe contracte cu statul?
În foarte mică măsură. De pildă, am fost eu însămi surprinsă, când am făcut calculul, să constat că în anul 2011, an de criză economică, doar 4,4 la sută din cifra de afaceri a grupului de firme pe care-l conduc s-a bazat pe contracte cu statul.
***
Şi totuşi, cum v-aţi descurcat, cum aţi reuşit nu doar să supravieţuiţi, ci să vă şi dezvoltaţi?
Am avut inspiraţia ca restul afacerilor, peste 95 la sută, să fie îndreptate spre export. De pildă, executăm confecţii metalice pentru firme din Germania, construim capacităţi de producţie pentru companii multinaţionale serioase prezente în România. Acestea şi nu statul român sunt parteneri serioşi, buni platnici, cu care, dacă îţi negociezi profesionist contractele economice, poţi derula afaceri, astfel încât ambele părţi să fie mulţumite.
***
După publicarea de către media a sondajelor amintite, în culisele politice locale, au apărut tot felul de zvonuri contradictorii pe această temă. Deci, vă întreb direct: ce veţi face în toamnă, doamnă Carmen Hărău?
În nici un caz nu voi pleca în concediu. Nici măcar pentru 10 zile, cum obişnuiesc să fac în fiecare an. În această toamnă, voi avea un program special, pentru că le-am promis hunedorenilor, prietenii mei, că la aceste alegeri le voi propune un proiect politic şi-i voi ruga să participe la el, împreună cu mine. Iar primul pas al acestui proiect este candidatura mea pentru un post de deputat în Colegiul Hunedoara.
***
Nu vi se pare, totuşi, că faţă de perioadele anterioare, momentul ales de dumneavoastră pentru a intra în prima linie a politicii nu este prea bun, poate fi definit chiar periculos? Ţara se află în plină criză economică, peste care s-a suprapus această criză politică dezastruoasă, care amplifică dificultăţile tuturor…
Ei, vedeţi? Acesta este unul dintre motivele care mă mână în luptă. M-am săturat să ne tot ducem la vale, pe mâna unor persoane mediocre, care se gândesc doar la propriul buzunar. Hunedoara s-a enclavizat, resursele de fier vechi se apropie de sfârşit. Oamenii au ajuns să-şi caute hrana prin tomberoane. Iar mie, faptul că am dobândit priceperea să apăr interesele a peste 700 de oameni, astfel încât compania pe care o conduc să nu fie atinsă de criză, îmi dă certitudinea că sunt în stare să apăr şi interesele a 60.000 de hunedoreni lăsaţi de izbelişte de prea multă vreme.
***
Dacă veţi ajunge în toamnă, în urma votului hunedorenilor, parlamentar, ce veţi face?
În nici un caz, trafic de influenţă pentru contracte cu statul. Compania mea este stabilă, cu suficiente contracte la export, ca să nu se clatine. Soţul meu, care este partenerul meu de afaceri, se poate lipsi de prezenţa mea în cadrul companiei, mai ales că perioada de criză economică ne-a obligat să construim un management performant la nivelul directorilor structurilor de producţie. Sper că nu-şi imaginează nimeni că un grup de firme, cu 700 de salariaţi, depinde de un singur om, ca funcţionalitate.
***
Este clar, sunteţi un manager economic de succes. Nu vă este teamă de faptul că politicul funcţionează după alte reguli?
Nu mi-e teamă decât de Dumnezeu. Iar El ştie precis că intru la bătaie cu tot sufletul şi cu gânduri bune. Mă va ajuta precis. Şi stiu că pot conta pe experienţa mea de manager economic, pentru a funcţiona în echipe oneste şi eficiente, formate din oameni care să aibă determinarea să muncească nu doar pentru ei, ci şi pentru cei a căror soartă depinde de ei. Se spune că omului căruia Dumnezeu îi dă mult, îi şi cere mult. Şi mie, habar n-am de ce, Dumnezeu mi-a dat cu carul: pricepere, minte, informaţie şi bani. Aşa că am ajuns în punctul în care este vital ca oamenii ca mine să se implice pentru sprijinirea colectivităţilor din care provin. Altfel, ne paşte dezintegrarea ca naţiune, ca popor.

23 de comentarii la „Carmen Hãrãu va candida pentru Parlament

 • 10 august 2012 la 8:19
  Permalink

  Este o femeie curajoasa ,se lupta bine pentru ce este al ei ,are o sansa buna sa castige un loc in parlament si pentru sinceritate cetatenii o vor vota ,Succes .

 • 10 august 2012 la 8:48
  Permalink

  Am toata stima pentru colega mea de partid. Va fi unexceptional cistig pentru HUNEDORENI. Sunt convins ca PSD/ul a ales omul potrivit. Mult succes omului si prietenei in acelasi timp.

 • 10 august 2012 la 9:33
  Permalink

  Liberalii nu au facut nicio propunere in 2008….

 • 10 august 2012 la 10:05
  Permalink

  Mult succes in continuare, d-nei Harau! Avem nevoie de oameni ca d-stra pentru Hunedoara. Felicitari!

 • 10 august 2012 la 10:19
  Permalink

  Felicitari USL-ului pentru alegere! In sfarsit sunt propusi oameni care chiar au dovedit ceva in plan profesional.

 • 10 august 2012 la 10:26
  Permalink

  Felicitari d-nei Harau pentru ce a realizat pana acum! Ma bucur nespus ca o persoana ca dansa s-a hotarat sa incerce sa faca ceva pentru orasul nostru si din postura de parlamentar si sunt convins ca va si reusi.

 • 10 august 2012 la 10:33
  Permalink

  Se pare ca voi avea si eu cu cine sa votez in toamna. Felicitari pentru decizia d-stra, d-na Harau!

 • 10 august 2012 la 10:36
  Permalink

  Felicitari pentru decizie! Cu siguranta multi hunedoreni va vor sustine.

 • 10 august 2012 la 10:44
  Permalink

  In sfarsit o veste buna si din viata politica, dupa atatea proaste si foarte proaste. O felicit pe doamna Carmen Harau ca s-a hotarat sa candideze. Sper sa nu se razgandeasca. Sunt convins ca toti hunedorenii o vor vota. Succes in toamna la alegeri!

 • 10 august 2012 la 10:59
  Permalink

  intrati pe forumul Hunedoarei pentru a discuta despre viata politica locala, despre problemele economice si sociale ale judetului si multe altele, va asteptam cu drag!

 • 10 august 2012 la 11:16
  Permalink

  Un motiv în plus să continui a mai merge la vot.
  Baftă pentru tine şi pentru noi.

 • 10 august 2012 la 11:31
  Permalink

  Ii sugerez COTIULUI SEVER sa ia legatura cu Jan Magaon pentru a se informa asupra propunerilor liberalilor din 2008 tinind cont ca DD Rusanu este prea departe, iar Nicolae Timis nu mai este printre noi. Asa ca ia legatura cu Magaon

 • 10 august 2012 la 21:28
  Permalink

  Hotarat lucru, vestea asta ma face sa inchei mai putin prost o zi(si o saptamana) de tot rahatul. M-am tot intrebat de ce sta femeia asta pe tusa si-i lasa pe toti neispravitii sa se inghesuie in politica. Succes, Carmen Harau!

 • 10 august 2012 la 21:36
  Permalink

  ce se face tolas, draga de ea? hahaha….:))

 • 12 august 2012 la 16:12
  Permalink

  Excelentă idee! Felicitări! În sfârșit candidează o persoană de încredere!

 • 13 august 2012 la 11:40
  Permalink

  bravo Carmen.Sunt convins ca in sfarsit un hunedorean de-al nostru va face ceea ce trebuie pt.oras.
  sa ai putere de munca si lupta pt ca mizerabilii te vor ataca.

 • 13 august 2012 la 13:18
  Permalink

  Stimată doamnă!!! Nu aveţi ce face cu banii munciţi de dumneavoastră, cu greu, aşa cum am văzut în articol????!!!! Dacă v-a dat Dumnezeu de toate , de ce vreţi să vă compromite-ţi alături de zoaiele politice ale României????!!! Sunte-ţi de ajutor hunedorenilor dacă mai creaţi încă 700 de locuri de muncă.Dragă Doamnă,vă felicit pentru activitatea dumneavoastră dar…lăsa-ţii dracului cu politica lor!!!

 • 14 august 2012 la 9:16
  Permalink

  Poli(tichia) de margaritar ?!
  Se pare ca lipseste multor personaje respectabile.

 • 6 septembrie 2012 la 19:39
  Permalink

  daca faci si in parlament cum ai facut cu mine si sotia mea adica ai pus botul la lingai atunci lasate de politica apropo de la ce partid mai sunteti psd sau pnl care este mai rentabil

 • 13 septembrie 2012 la 16:37
  Permalink

  Are dreptate Leo iti ti in firma numai ‘lingaii’ , iar din cauza lor ai dat multi oameni afara . Iar acum ai tupeu sa apari la televizor si sa spui ca nu ai dat pe nimeni afara.

 • 17 septembrie 2012 la 18:56
  Permalink

  de ce nu raspundeti la comentarii va este rusine sau va pregatiti pentru parlament,ar fi bine sa va vedeti de firma si mai dati ceva la salarii la oameni ,nu sa cheltuiti cu campania.aveti cele mai mici salarii din zona rusineeeeeeeeeeeeeeee,

 • 28 septembrie 2012 la 6:05
  Permalink

  Doamna Harau a vrut sa spuna probabil ca nu a facut disponibilizari, nu ca toti cei angajati au ramas in firma.
  Nimeni nu are interesul da puna pe liber oamenii buni. Daca ati fost acuzat de cava si nu ati avut argumente sa va aparati nu este vina angajatorului. Nu cred ca nu v-ar fi ascultat daca aveati ceva de spus in apararea dv. In ceea ce priveste salariile… depinde de unde privesti problema. Un angajator care isi plateste oamenii pe state de plata si nu lucreaza cu ei ,,la negru” nu are cum sa dea salarii foarte mari. Contributia pe care o da statului pentru pensii, sanatate etc. , un angajator corect, este mare. Dar daca nu contribuim la buget de unde pensii? Ma bucur cand se implica in politica oameni care au demonstrat ca au valoare , indiferent de la partid candideaza. Multi ratati , dar plini de ambitii, cred ca locul lor este in Parlament. Sper ca doamna Harau, sa aiba vointa si tenacitatea de a le tine piept oportunistilor, nonvalorilor si nebunilor . Oamenii de buna credinta se satura de cele mai multe ori de mizaria pe care o fac in jurul lor unii politicieni si renunta . Sper sa ajunga in Parlament cat mai multi oameni destepti, cinstiti si care sa gandeasca si la interesul general nu doar la cel personal.

 • 28 septembrie 2012 la 6:10
  Permalink

  Doamna Harau a vrut sa spuna probabil ca nu a facut disponibilizari, nu ca toti cei angajati au ramas in firma.
  Nimeni nu are interesul sa puna pe liber oamenii buni. Daca ati fost acuzat de ceva si nu ati avut argumente sa va aparati nu este vina angajatorului. Nu cred ca nu v-ar fi ascultat daca aveati ceva de spus in apararea dv. In ceea ce priveste salariile… depinde de unde privesti problema. Un angajator care isi plateste oamenii pe state de plata si nu lucreaza cu ei ,,la negru” nu are cum sa dea salarii foarte mari. Contributia pe care o da statului pentru pensii, sanatate etc. , un angajator corect, este mare. Dar daca nu contribuim la buget de unde pensii? Ma bucur cand se implica in politica oameni care au demonstrat ca au valoare , indiferent de la ce partid candideaza. Multi ratati , dar plini de ambitii, cred ca locul lor este in Parlament. Sper ca doamna Harau, sa aiba vointa si tenacitatea de a le tine piept oportunistilor, nonvalorilor si nebunilor . Oamenii de buna credinta se satura de cele mai multe ori de mizaria pe care o fac in jurul lor unii politicieni si renunta . Sper sa ajunga in Parlament cat mai multi oameni destepti, cinstiti si care sa gandeasca si la interesul general nu doar la cel personal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare