Când va fi desfiinţat focarul de infecţie de la Astoria?

02 astoriaNatalia Bumbac

Consiliul local Deva a aprobat ieri proiectul de hotărâre prin care a majorat de cinci ori impozitele pentru imobilele şi terenurile lăsate în paragină. Astfel, proprietarii care nu-şi îngrijesc casele sau lasă terenurile nelucrate vor scoate din buzunar sume considerabile pentru a-şi achita obligaţiile financiare către bugetul local. Potrivit reprezentanţiilor Primăriei Deva, imobilele care vor fi supraimpozitate urmează să fie identificate de către o comisie de specialişti din cadrul primăriei.
Curg reclamaţiile de la deveni
Această hotărâre a Consiliului local Deva ar putea însemna un pas înainte în determinarea proprietarilor clădirii Astoria de pe strada Mihai Eminescu din Deva să intervină măcar pentru a curăţa imobilul. Este vorba de un spaţiu transformat de-a lungul timpului într-o adevărată şerpărie. Un loc în care oamenii străzii şi-au găsit un adăpost, iar duhoarea care străbate până în stradă aminteşte mai degrabă a groapă de gunoi, decât a spaţiu public.  Devenii care locuiesc în zonă au făcut de-a lungul timpului nenumărate sesizări, inclusiv la redacţia ziarului nostru, arătându-se deranjaţi de focarul de infecţie lângă care sunt nevoiţi să vieţuiască. Şobolani, excremente, boscheţi crescuţi de doi metri şi mormane de gunoaie aruncate de „binevoitori”, sunt doar câteva aspecte reclamate de deveni. Asta, dacă nu se face referire la stadiul avansat de degradare în care a ajuns structura imobilului şi care, într-o bună zi, ar putea surprinde pe careva sub dărâmături.
Imobilele statului
nu pot fi supraimpozitate
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva, situaţia juridică a imobilului este una întortocheată. Mai exact, proprietarul a decedat, iar moştenitorii nu au încheiat încă succesiunea. Primăria Deva a pus ipotecă pe imobilul respectiv, pentru că proprietarul nu a achitat mai mulţi ani la rând impozitele către bugetul local. Aşadar, rămâne de văzut cum vor proceda autorităţile locale pentru recuperarea sumelor datorate de către proprietarii clădirii Astoria.
Dacă situaţia clădirilor şi terenuriler private lăsate în paragină de pe raza municipiului Deva ar putea fi rezolvată odată cu aceste majorări,  imobilele şi terenurile neîngrijite, aflate în posesia statului, nu sunt vizate, deoarece sunt exceptate conform noului Cod fiscal. Potrivit primarului Petru Mărginean, în Deva sunt mai multe astfel de clădiri, cum ar fi construcţia neterminată de lângă Liceul de Arte „Sigismund Toduţă“, clădirea care aparţine Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, din centrul Devei, unde a funcţionat ASE Bucureşti, Gara din Deva. În aceste cazuri, autorităţile locale nu au cum să intervină, sperând ca la un moment dat proprietarii imobilelor vor lua măsurile necesare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.